eStudent Logo
Učiti je lako - eSTUDENT zna kako!

Učiti je lako - eSTUDENT zna kako!

Autor: Anamaria Bilić, 22. 09. 2020.

Predavanja uskoro počinju, a nećemo se ni okrenuti već će doći i prvi kolokviji. Sigurno ste se našli u situaciji da nemate dovoljno koncentracije, da imate puno gradiva, a malo vremena da ga svladate te se zapitali koja je najbolja i najbrža metoda za učenje. Svatko od nas zapravo uči na sebi svojstven način, ali stručnjaci su ipak otkrili nekoliko metoda koje zasigurno prolaze. U nastavku vam donosimo neke od njih u nadi da će vas spasiti i olakšati vam novu akademsku godinu. 

Priprema je pola pobjede

Priprema za učenje definitivno jest pola posla. Učiti trebamo koncentrirani i bez da nas išta ometa tijekom procesa. Odnosno, utišajte mobilne telefone i nađite sebi mjesto za učenje na kojem ćete imati mir. Radni stol za kojim učite organizirajte tako da na njemu imate što manje stvari koje bi vam mogle odvratiti pažnju, ali ipak ostavite neki suvenir ili sliku koja vas čini sretnim kako bi u trenucima pada volje, snage i koncentracije mogli vratiti raspoloženje.

MURDER metoda

MURDER metodu još nazivaju i najubojitijom metodom učenja, a ona donosi šest jednostavnih koraka pri učenju: Mood - raspoloženje, Understand - razumijevanje, Recall - podsjećanje, Digest - podjela, Expand - proširenje i Review - ponavljanje i preispitivanje. Prvi i najvažniji korak jest stvaranje ugodne atmosfere za učenje, sljedeći jest učenje s razumijevanjem, potom podsjećanje na naučeno s tim da gradivo svakako treba raspodijeliti u cjeline te na kraju sve ponoviti i preispitati se.

Mozartov efekt

Mnogi stručnjaci smatraju da slušanje određene glazbe prilikom učenja poboljšava koncentraciju i pamćenje. Najučinkovitijim se pokazalo slušanje djela W. A. Mozarta, te od toga i naziv “Mozartov efekt”. Naime, stručnjaci tvrde da zbog tempa, odnosno glasnoće glazbe koja se izmjenjuje svakih 30 sekundi njegova djela aktiviraju moždane vijuge te bude kreativno i motivacijsko područje u mozgu.

Mentalne mape

Jedna od najupotrebljivanijih metoda učenja jesu mentalne mape. Klasična mentalna mapa sadrži krug u sredini unutar kojeg je određena tema, a oko kruga zapisujemo bitne činjenice. Mentalne mape su jednostavne, potiču kreativnost, a s tim i lakše i brže pamćenje, ponajprije osobama koje su vizualni tipovi. Postoji puno mobilnih aplikacija pomoću kojih možemo stvarati zanimljive i kreativne mentalne mape te kroz igru učiti.

ČPČPP metoda

Ova metoda zasniva se na prvom letimičnom Čitanju prilikom kojeg ćemo se Pitati što je najvažnije u gradivu, a zatim prelazimo na drugo Čitanje, ovaj put potpuno koncentrirani i s razumijevanjem. Tijekom čitanja s razumijevanjem potrebno je što više Pamtiti i stalno Ponavljati naučeno, svakih nekoliko sati ili dana. Ova metoda se pokazala najboljom kada imamo jako malo vremena, odnosno svega nekoliko dana pred ispit.

Nadamo se da će vam neka od ovih metoda pomoći pri učenju i svladavanju gradiva bez previše stresa i muke. Za još raznovrsnih savjeta i kvalitetnog sadržaja pratite eSTUDENT Facebook, Instagram i web te se pretplatite na newsletter.

Ostale objave

10. 10. 2020.

Rijeka i Zagreb uživali u Drago mi je eSTUDENT panelima

Studenti u Zagrebu i Rijeci imali su priliku čuti sve o Udruzi u ugodnoj i opuštenoj atmosferi

08. 10. 2020.

Skupine koje grade ePRIČU iznutra

Tri skupine bez kojih eSTUDENT ne bi bio ono što je - Content Management, Ljudski potencijali i Informacijske tehnologije

06. 10. 2020.

Skupina Project Management ima tim za tebe

Intervju s Katarinom Ditrih i Tinom Palekom, koordinatoricama Skupine.

04. 10. 2020.

How to STARTER - otkrij čari procesa zapošljavanja

Tim STARTER pruža ti savršen balans učenja i organizacije projekata vezanih uz proces zapošljavanja.

Postani članom Udruge putem pristupnog procesa koji se odvija jednom godišnje!

Prijavi se na naš newsletter i među prvima saznaj za studentska natjecanja, projekte i ostale studentske pogodnosti :)

Strateški partneri