eStudent Logo
It Starts With You: zašto uvijek zadatak kojem je rok u ponoć predam u 23:59?

It Starts With You: zašto uvijek zadatak kojem je rok u ponoć predam u 23:59?

Autor: Filip Trbuha, 31. 01. 2024.

Održano je drugo interaktivno predavanje u sklopu projekta It Starts With You. Predavanje je održala Mateja Marinić, magistra edukacijske rehabilitacije i edukantica transakcijske analize - smjer psihoterapija, a tema predavanja je bila prokrastinacija, njezina podloga i kako se izdići iz nje.

Zašto prokrastiniramo?

„Kad je riječ o prokrastinaciji, samodisciplina nije glavni problem te fokus trebamo staviti na emocionalni dio te na to kako se nosimo s emocijama“, rekla nam je predavačica Mateja.

Prokrastinacija je svjesni odabir odgađanja zadataka koji nam uzrokuju nelagodu ili stres. To je radnja iza koje, kao i iza svake druge radnje, stoje emocije. Anksioznost, strah, bijes, sumnja u samog sebe i mnoge druge emocije koje vežemo uz zadatak pred nama ili svoju sposobnost izvršenja tog zadatka, nas sprječavaju u ostvarivanju ciljeva. Jednom kada shvatimo da je prokrastinacija problem regulacije emocija, a ne problem organizacije vremena možemo se suočiti s emocijama koje nas koče i riješiti problem prokrastinacije u korijenu. 

Prokrastiniram li ili sam samo lijen?

Kada mislimo o prokrastinaciji, često ćemo misliti o lijenosti i nedostatku samodiscipline. To može biti štetno jer kada se jednom okarakteriziramo lijenima, ta etiketa dovodi do toga da se tako i ponašamo. S druge strane, prokrastinacija je aktivna radnja. Mi biramo ponašanja koja nas udaljuju od ostvarivanja cilja. Budući da mi biramo ponašanja, to znači da imamo izbor odabrati korisna ponašanja i izvršavati zadatke koje trebamo. 

Kako se nositi s prokrastiniranjem?

Vrlo je važno krenuti na vrijeme. Kada je rok za zadatak dovoljno daleko, korisno nam je napraviti plan. Cilj je bitno razdvojiti na ostvarive manje podciljeve te kada ih ostvarimo trebamo se nagraditi za uloženi trud i ostvareni uspjeh. 

Na dnevnoj bazi, možemo si postaviti tri cilja za dan. Ovdje je bitno držati se toga da ne radimo više od toga. Naime, često ćemo krenuti puni motivacije te ćemo, nakon što odradimo tri zadatka, željeti nastaviti. Problem koji se javlja je to da takav način funkcioniranja nije održiv. Broj dana koji mi možemo biti ultra produktivni je ograničen i ljudi nakon par takvih dana izgube motivaciju nakon čega kreće razdoblje kada se ne obavljaju ni osnovni zadaci. Kako bismo dodatno smanjili mentalni otpor, korisno je, ako je moguće, na početku dana odmah riješiti najteži zadatak. Na taj način znamo da je nadalje samo lakše i ne moramo se brinuti da nas kasnije očekuje velik izazov.

Za kraj, često se osjećamo kako nismo sposobni za ostvarivanje ciljeva koje želimo. Tada je korisno se sjetiti da ovo nije prvi cilj koji smo imali te da smo dosada u životu postigli određen broj uspjeha. Savjet za trenutke sumnje u sebe je da napravimo popis ostvarenih ciljeva za koje smo mislili da su neostvarivi i stavimo taj popis na lako vidljivo mjesto kako bi s vremena na vrijeme mogli baciti pogled na njega. 

I na ovom je predavanju sretni polaznik/ca imao/la priliku osvojiti nagradnu knjigu. Ovoga puta bila je riječ o knjizi Dnevnik mentalnoga zdravlja autorica Blanke Orhanović, Grete Gombar i Karle Lončarić iz udruge “kako si?” u kojem autorice nude lekcije za svakodnevnu brigu o sebi u pet područja: tjelesno, emocionalno i misaono doživljavanje, odnos prema sebi i socijalni odnosi.

Predavaonica se i na ovom predavanju u potpunosti popunila, a svoje dojmove nam je iznio Vinko, student druge godine Geodetskog fakulteta: 

„Bila je ugodna i opuštena atmosfera i svidio mi se pristup temi. Naučio sam neke nove metode borbe protiv prokrastinacije i veselim se idućem predavanju.“

Iduća će se radionica održati u veljači i bit će vezana za romantične odnose, a za više informacija o nadolazećim predavanjima pratite naše društvene mreže.

Saznajte više!

Ako želite pročitati više blogova i saznati sve o projektima koje provodimo, posjetite našu web stranicu. Kako ne biste propustili najnovije informacije o radu Udruge, zapratite nas na društvenim mrežama– Facebooku, InstagramuLinkedInuYouTubeu i TikToku. Pretplatite se i na naš newsletter kako biste dobili sve obavijesti o radu Udruge na mail.

 

Ostale objave

07. 02. 2024.

Kako dekorirati svoj životni prostor na studentskom budžetu

Donosimo nekoliko savjeta kako poboljšati svoje okruženje

06. 02. 2024.

PwC je iduće odredište STARTERovog projekta Izlet na buduće radno mjesto!

Pwc je iduće odredište STARTERovog projekta Izlet na buduće radno mjesto, broj mjesta je ograničen!

31. 01. 2024.

Budi što želiš, dođi i TI na karneval!

Saznajte koji hrvatski gradovi organiziraju karnevalske povorke i osigurajte si dobar provod u veljači.

31. 01. 2024.

Često odgađamo izvršavanje zadataka do zadnje minute. Je li uzrok tome lijenost, nedostatak samodiscipline ili je možda nešto potp...

Postani članom Udruge putem pristupnog procesa koji se odvija jednom godišnje!

Prijavi se na naš newsletter i među prvima saznaj za studentska natjecanja, projekte i ostale studentske pogodnosti :)

Strateški partneri