eStudent Logo
Budi što želiš, dođi i TI na karneval!

Budi što želiš, dođi i TI na karneval!

Autor: Ana Morena Jović, 31. 01. 2024.

Karneval ili fašnik, koji god naziv upotrijebili, jedno je sigurno – ludi kostimi, ogromne povorke i odličan provod! Zasigurno ste čuli za najpoznatije svjetske karnevale u Rio de Janeiru i Veneciji, ali i naša divna Hrvatska također održava tradiciju. Stoga smo za vas izdvojili nekoliko lokacija u Hrvatskoj gdje se sljedeći mjesec možete maskirati i osjetiti tu čar ulične povorke, veselje, ali i isprobati tradicionalne kuhinje.

Riječki karneval

Jedinstvena mješavina europskog građanskog karnevala i različitih lokalnih tradicija, jedan od najznačajnijih europskih karnevala i najveći hrvatski karneval, nalazi se u Rijeci. Riječki karneval njeguje tradiciju karnevalskog života s povorkama i plesom više od sto godina, a od 1982. godine održava se organizirano u obliku povorke, kakav je i danas. Riječki karneval sastoji se od različitih manifestacija poput izbora kraljice Riječkog karnevala, karnevalskog bala i karnevalskih koncerata. 

Vrhunac ovogodišnjeg karnevala je koncert Severine večer prije karnevala koji prolazi centrom grada 11.02. s početkom u podne. U karnevalu sudjeluju povorke iz raznih krajeva Hrvatske i inozemstva. Motivi koje prikazuju se kreću od tradicionalnih do modernih, a dosta česta tema je podrugivanje aktualnoj političkoj situaciji.

Samoborski fašnik

Jedna od najvećih turističkih manifestacija u kontinentalnom dijelu Hrvatske uz bogat program i vrhunsku zabavu donosi vam Samobor. Samoborski fašnik ove godine isplanirao je program za svoje posjetitelje od 2.2. sve do 13.2. Ovogodišnji fašnik donosi niz uzbudljivih događaja, plesne i likovne radionice i predstave te koncerte najpoznatijih izvođača sa naših područja. Petar Grašo, Lidija Bačić, Severina, Urban & 4, Let 3, samo su neki od izvođača na ovogodišnjem fašniku. 

Turopoljski fašnik

Uzrok veselja čija tradicija traje više od jednog stoljeća i ove godine će razvedriti stanovnike Turopolja i Velike Gorice. Manifestacije koje će održati turopoljski fašnik uključuju karnevalske koncerte i izložbe, sportove i dječje karnevalske igre. Glavni fašnički domaćini su Pajcek, Luk i Žir koji svake godine osiguravaju veselje i dobar provod posjetiteljima. Turopoljski fašnik tradicionalno će završiti na pokladni utorak osudom Princa Fašnika i paljenjem njegove lutke, kako bi se osiguralo da godina pred nama bude bez negativnih utjecaja.

Splitski Krnjeval

Maškarani splitski svijet uz temu “Ljubav pod maskama” okupiti će meštrica ovogodišnjeg splitskog karnevala radijska voditeljica Edita Lučić Jelić uz meštra Josipa Škilje. Split će kao i dosad održati tradicionalnu dječju i odraslu povorku uz dobar program i zanimljive igre. Za odličnu zabavu posjetitelja pobrinuti će se grupa Cambi, Indira Forza, Domenica i brojni drugi.

 

Saznaj više!

Ako želite pročitati više blogova i saznati sve o projektima eSTUDENTa posjetite našu web stranicu i zapratite nas na društvenim mrežama – FacebookuInstagramuLinkedInuYouTubeu i TikToku. Pretplatite se i na naš newsletter kako biste sve obavijesti o radu Udruge dobili na mail.

Ostale objave

01. 03. 2024.

Ko da je rođendan – naša najveća proslava godine!

Pripremite se za nezaboravnu proslavu jer eSTUDENT slavi svoj 20. rođendan!

28. 02. 2024.

Kuda za vikend?!

Od jazza i soula, preko rocka i metala pa sve do techna i reggaetona… Gdje izaći ako ti je dosta „žaruljica“?

26. 02. 2024.

Studenti i studentice! Priprema, pozor jer prijave za Accounting Battle počinju - SAD!

Svi zainteresirani studenti i studentice mogu se prijaviti na šesto izdanje natjecanja Accounting Battle!

22. 02. 2024.

Na trećem Izletu upoznali smo PwC Hrvatska

Na trećem Izletu na buduće radno mjesto ugostio nas je PwC Hrvatska gdje su nam otkrili kako funkcioniraju

Postani članom Udruge putem pristupnog procesa koji se odvija jednom godišnje!

Prijavi se na naš newsletter i među prvima saznaj za studentska natjecanja, projekte i ostale studentske pogodnosti :)

Strateški partneri