eStudent Logo
Budi što želiš, dođi i TI na karneval!

Budi što želiš, dođi i TI na karneval!

Autor: Ana Morena Jović, 31. 01. 2024.

Karneval ili fašnik, koji god naziv upotrijebili, jedno je sigurno – ludi kostimi, ogromne povorke i odličan provod! Zasigurno ste čuli za najpoznatije svjetske karnevale u Rio de Janeiru i Veneciji, ali i naša divna Hrvatska također održava tradiciju. Stoga smo za vas izdvojili nekoliko lokacija u Hrvatskoj gdje se sljedeći mjesec možete maskirati i osjetiti tu čar ulične povorke, veselje, ali i isprobati tradicionalne kuhinje.

Riječki karneval

Jedinstvena mješavina europskog građanskog karnevala i različitih lokalnih tradicija, jedan od najznačajnijih europskih karnevala i najveći hrvatski karneval, nalazi se u Rijeci. Riječki karneval njeguje tradiciju karnevalskog života s povorkama i plesom više od sto godina, a od 1982. godine održava se organizirano u obliku povorke, kakav je i danas. Riječki karneval sastoji se od različitih manifestacija poput izbora kraljice Riječkog karnevala, karnevalskog bala i karnevalskih koncerata. 

Vrhunac ovogodišnjeg karnevala je koncert Severine večer prije karnevala koji prolazi centrom grada 11.02. s početkom u podne. U karnevalu sudjeluju povorke iz raznih krajeva Hrvatske i inozemstva. Motivi koje prikazuju se kreću od tradicionalnih do modernih, a dosta česta tema je podrugivanje aktualnoj političkoj situaciji.

Samoborski fašnik

Jedna od najvećih turističkih manifestacija u kontinentalnom dijelu Hrvatske uz bogat program i vrhunsku zabavu donosi vam Samobor. Samoborski fašnik ove godine isplanirao je program za svoje posjetitelje od 2.2. sve do 13.2. Ovogodišnji fašnik donosi niz uzbudljivih događaja, plesne i likovne radionice i predstave te koncerte najpoznatijih izvođača sa naših područja. Petar Grašo, Lidija Bačić, Severina, Urban & 4, Let 3, samo su neki od izvođača na ovogodišnjem fašniku. 

Turopoljski fašnik

Uzrok veselja čija tradicija traje više od jednog stoljeća i ove godine će razvedriti stanovnike Turopolja i Velike Gorice. Manifestacije koje će održati turopoljski fašnik uključuju karnevalske koncerte i izložbe, sportove i dječje karnevalske igre. Glavni fašnički domaćini su Pajcek, Luk i Žir koji svake godine osiguravaju veselje i dobar provod posjetiteljima. Turopoljski fašnik tradicionalno će završiti na pokladni utorak osudom Princa Fašnika i paljenjem njegove lutke, kako bi se osiguralo da godina pred nama bude bez negativnih utjecaja.

Splitski Krnjeval

Maškarani splitski svijet uz temu “Ljubav pod maskama” okupiti će meštrica ovogodišnjeg splitskog karnevala radijska voditeljica Edita Lučić Jelić uz meštra Josipa Škilje. Split će kao i dosad održati tradicionalnu dječju i odraslu povorku uz dobar program i zanimljive igre. Za odličnu zabavu posjetitelja pobrinuti će se grupa Cambi, Indira Forza, Domenica i brojni drugi.

 

Saznaj više!

Ako želite pročitati više blogova i saznati sve o projektima eSTUDENTa posjetite našu web stranicu i zapratite nas na društvenim mrežama – FacebookuInstagramuLinkedInuYouTubeu i TikToku. Pretplatite se i na naš newsletter kako biste sve obavijesti o radu Udruge dobili na mail.

Ostale objave

07. 02. 2024.

Kako dekorirati svoj životni prostor na studentskom budžetu

Donosimo nekoliko savjeta kako poboljšati svoje okruženje

06. 02. 2024.

PwC je iduće odredište STARTERovog projekta Izlet na buduće radno mjesto!

Pwc je iduće odredište STARTERovog projekta Izlet na buduće radno mjesto, broj mjesta je ograničen!

31. 01. 2024.

Saznajte koji hrvatski gradovi organiziraju karnevalske povorke i osigurajte si dobar provod u veljači.

31. 01. 2024.

It Starts With You: zašto uvijek zadatak kojem je rok u ponoć predam u 23:59?

Često odgađamo izvršavanje zadataka do zadnje minute. Je li uzrok tome lijenost, nedostatak samodiscipline ili je možda nešto potp...

Postani članom Udruge putem pristupnog procesa koji se odvija jednom godišnje!

Prijavi se na naš newsletter i među prvima saznaj za studentska natjecanja, projekte i ostale studentske pogodnosti :)

Strateški partneri