eStudent Logo
STEM-ovci požurite! Prijave za LUMEN Engineering su započele!

STEM-ovci požurite! Prijave za LUMEN Engineering su započele!

Autor: Zita Treščec , 20. 01. 2023.

Prema tradiciji, i ovaj je početak godine sa sobom donio i početak prijava za poznato studentsko natjecanje iz područja elektrotehnike. Radi se o natjecanju koji organizira studentska udruga eSTUDENT pod nazivom LUMEN Engineering.

Prisjetimo se, LUMEN Engineering edukativno je natjecanje u izradi praktičnih rješenja iz područja elektrotehnike. Cjelokupni projekt namijenjen je studentima i studenticama iz ovog STEM područja, a cilj mu je potaknuti ih da na kreativan način, samostalnim razvijanjem idejnih i praktičnih rješenja na zadanu temu, pokažu svoje znanje i talent. Ovo natjecanje jedinstveno je na području hrvatske što ga čini još atraktivnijim natjecateljima, ali i partnerima projekta. Upravo oni cijeli projekt financijski potpomažu pa su tako za najbolje natjecatelje osigurane i novčane nagrade.

Teme ovogodišnjeg izdanja natjecanja 

Prva tema natjecanja jest Change on the go – koji je pravi euro? Zadatak za natjecatelje koji odaberu ovu temu jest izraditi elektro-mehanički sustav za automatizirano raspoznavanje pravih euro kovanica od lažnih. Na primjer, temeljem vizualnog izgleda, mjerenjem veličine, oblika, mase, volumena, vrste materijala, boje, reljefa i slično. Zadatak uključuje izvedbu mehaničkog, elektroničkog i programskog rješenja. Ocjenjuje se inovativnost rješenja i točnost raspoznavanja. Žiri će ispitati izrađeni prototip prilikom ocjene, koristeći prave kovanice. 

Druga tema jest Charge on the go – dok idem, punim! Zadatak ove teme jest napraviti nosivi elektronički sustav za punjenje baterije osobnih nosivih uređaja poput pametnih satova, fitnes narukvica, nakita, odjeće ili obuće (wearables), energijom iz okoline (energy harvesting), prikupljenom primjerice iz ljudskog pokreta, topline tijela, ambijentalnog svjetla, elektromagnetskog polja, elektrokemijski i slično. Zadatak uključuje izvedbu mehaničkog, elektroničkog i po potrebi programskog rješenja. Ocjenjuje se inovativnost rješenja i efikasnost punjenja razvijenog sustava koja se može demonstrirati kroz punjenje baterije ili kroz napajanje nekog drugog sustava po odabiru.

Neprocjenjivo iskustvo i vrijedne nagrade 

Uz iskustvo i šansu za testiranje vlastitih sposobnosti i znanja, kroz LUMEN Engineering studenti i studentice dobivaju i priliku za povezivanje s partnerima, a ovogodišnji partneri projekta su ALTPRO i XYLON. Također, moguća je i suradnja u obliku prakse ili potencijalnog zapošljavanja u tim tvrtkama koje su među najvećima upravo u području elektrotehnike.

U sastavu ovogodišnjeg žirija su Joško Rokov iz tvrtke ALTPRO, Roko Soldat iz tvrtke XYLON, kao i profesori Vladimir Milić i Mario Hrgetić s Fakulteta strojarstva i brodogradnje, Dinko Oletić i Tvrtko Mandić, s Fakulteta elektrotehnike i računarstva profesori te prijatelj projekta Davor Cihlar.  

Na samom kraju natjecanja bit će podijeljene i nagrade za one najuspješnije. Prvo mjesto tako osvaja novčanu nagradu od 2,000€, za drugo mjesto nagrada je 1,350€ te za treće mjesto 700€. Kao četvrta nagrada, timu s najboljom prezentacijom svog rada bit će dodijeljeno 150€.

Na natjecanje se možete prijaviti kao tim s minimalno dvije i maksimalno četiri osobe ili pak individualno, te će kasnije od samostalnih prijava također biti kreirani timovi. Natjecatelji mogu biti svi studenti hrvatskih sveučilišta ili visokoškolskih ustanova, a svoju prijavnicu možete ispuniti na linku sve do 31. siječnja 2023. 

Ukoliko imaš bilo kakva pitanja ili nejasnoće vezane uz prijavu ili samo natjecanje, slobodno nam se obrati, rado ćemo ti pomoći! Više informacija o svakom od LUMEN natjecanja ili više o samoj Udruzi možeš pronaći na našoj web stranici. Prati nas i na društvenim mrežama - Facebook, Instagram i LinkedIn, a kako ti ne bi promaknule sve novosti koje eSTUDENT donosi u ovoj godini, pretplati se na naš newsletter.

Ostale objave

07. 02. 2024.

Kako dekorirati svoj životni prostor na studentskom budžetu

Donosimo nekoliko savjeta kako poboljšati svoje okruženje

06. 02. 2024.

PwC je iduće odredište STARTERovog projekta Izlet na buduće radno mjesto!

Pwc je iduće odredište STARTERovog projekta Izlet na buduće radno mjesto, broj mjesta je ograničen!

31. 01. 2024.

Budi što želiš, dođi i TI na karneval!

Saznajte koji hrvatski gradovi organiziraju karnevalske povorke i osigurajte si dobar provod u veljači.

31. 01. 2024.

It Starts With You: zašto uvijek zadatak kojem je rok u ponoć predam u 23:59?

Često odgađamo izvršavanje zadataka do zadnje minute. Je li uzrok tome lijenost, nedostatak samodiscipline ili je možda nešto potp...

Postani članom Udruge putem pristupnog procesa koji se odvija jednom godišnje!

Prijavi se na naš newsletter i među prvima saznaj za studentska natjecanja, projekte i ostale studentske pogodnosti :)

Strateški partneri