eStudent Logo
Medijski sadržaji kao pravi studentski suputnici: ovo su dokumentarci koje trebate pogledati prije završetka školovanja!

Medijski sadržaji kao pravi studentski suputnici: ovo su dokumentarci koje trebate pogledati prije završetka školovanja!

Autor: Filip Dešman, 18. 05. 2023.

Gotovo svaku osobu iz zapadnih dijelova svijeta još od najranijih dana prate uzrečice koje poručuju da je upravo đačko doba najljepše životno doba. Slagali se mi s tim izjavama ili ne, činjenica jest da studentski period ima svoje pozitivne, ali i (nešto) negativnije strane.

Dok većina nas posjeduje zapaženu razinu osobne slobode, u ovom se periodu upravo zbog nje javljaju i razne prepreke. Mnogi se učenici s početkom studiranja pronađu u novim okolinama i s izazovima koji su se nekad doimali dalekima. Onda kada zagusti, mnogi se okreću obitelji ili kolegama, ali, postoji još jedan izvor koji nam može biti od pomoći u avanturi zvanoj studij.

Radi se o filmskoj i televizijskoj umjetnosti, točnije dokumentarnim filmovima i serijama koje u sebi sadrže odgovore na naša brojna pitanja. U ovotjednom blogu predstavljamo dokumentarce iz kojih svaki student može uzeti nekoliko zrnaca mudrosti, a poslije ih i primijeniti u svom (studentskom) životu.

Kako održivo živjeti i trošiti?

Stambena pitanja i muke koji mnogi doživljavaju prilikom napuštanja obiteljskog gnijezda veliki su problem za osjetan broj studenata. Ako je vaš novi dom sada postao onaj studentski, moguće je da ste limitirani prostorom za pohranu osobnih stvari, što znači da i na raspodjelu svojih troškova trebate preusmjeriti pažnju. Dokumentarni film koji vam nekoliko korisnih savjeta protiv navedenih briga može pružiti jest The Minimalists: Less Is Now koji trenutno streama na platformi Netflix.

Navedeno djelo prati živote dvaju pobornika minimalističkog načina življenja, koja u istome žele pomoći i velikom broju Amerikanaca. Kroz ovu kritiku konzumerističke kulture ugrabite nekoliko savjeta kako biste spriječili nepromišljeno trošenje, ali i gomilanje stvari, te stvorite okruženje u kojem „manje“ uistinu znači „više“.

TRI, ČETIRI, do bogatijeg općeg znanja SAD!

Iako nam je za vrijeme ispita i kolokvija dosta učenja te nebrojeno puta poželimo da skriptu ili knjigu u životu više nikad ne pogledamo, učenje je ipak cjeloživotni proces! Homo Academicus novog doba treba posjedovati znanja iz mnogih područja, a kako bi nam mediji na putu prema toj uzvišenoj tituli pomogli, preporučujemo da na svoju watch listu dodate i dokumentarnu seriju Explained.

Ta serija broji nekoliko sezona i spin-offova, a najpoznatija je po svom trajanju i raznolikim temama. Naime, svaka je epizoda kraća od pola sata što znači da su optimalne za gledanje između svih obaveza. Svaka od njih ugošćuje drugačijeg naratora iza čijih se glasova kriju poznata imena poput primjerice Carly Rae Jepsen ili Rainna Wilsona, koji se onda fokusiraju na sadržaj pojedine epizode. 

Upravo takav koncept pruža „luksuz“ kako biste mogli birati između onog što vas zanima, a kao mali šlagvort prije gledanja, predstavljamo vam svega nekoliko tema! Među njih se ubrajaju fenomeni plastičnih operacija, globalne pandemije, zavrzlame glazbene industrije, benefiti i povijest igranja šaha s dugačkim spiskom drugih zanimljivih problematika.

Robert Bye; Unsplash

O snu ili kako se još brinuti o well beingu?

Studentski dani ponekad podrazumijevaju trčanje s jedne obaveze na drugu, ali ne zaboravite – briga o vlastitom tijelu trebala bi nam biti visoko na listi prioriteta! Neki od sadržaja koji bi nas na tu stavku trebali podsjetiti su dokumentarne serije koje je Netflix stvorio u suradnji s kompanijom specijaliziranom za mindfulness naziva Headspace

Zanimljivost tih dokumentaraca leži u činjenici što su animirani, a zbog kratkih epizoda također su unutar vremenskog dosega svakog/e učenika/ce. Headspace Guide to Meditation trebao bi vam pružiti nekoliko savjeta ako se želite opustiti meditiranjem, dok Guide to Sleep u svakoj epizodi analizira zablude i sve teme povezane sa spavanjem.

Dodatno, zanimljivost ovih programa je i što edukativnom sadržaju slijedi vodič koji bi svojim navođenjem trebao pomoći da zaspite i opustite se prije nego što ste ugasili male ili velike ekrane.

A kako ponovno do motivacije?

Eh, koliko puta nam nedostaje i ta famozna motivacija… Kako bismo pokušali doskočiti i tom problemu, posljednja preporuka ovog bloga je kratka dokumentarna serija Ken Burns presents: College Behind Bars. Kao što i sam naslov govori, serija od četiri epizode prati živote američkih zatvorenika koji za vrijeme svojih presuda završavaju fakultete.

Sada se sigurno pitate, pokušavamo li izjednačiti studentski period s bivanjem iza rešetaka? Nikako, namjera nam je ipak drugačija! Naime, ovaj dokumentarac vješto prikazuje kako je želja za obrazovanjem i završetkom studija zatvorenicima jedna od glavnih niti vodilja prilikom pisanja i obrana završnih radova. Uprizorena predanost izučavanju uistinu bi trebala biti inspirativna ne samo trenutnim studentima nego svim ljudima koji su na putu prema svojim ciljevima; koji god oni bili.

Poruka koja nam govori kako se trebamo stalno prisjećati zacrtanih ciljeva koliko je god nekada teško doći do njih - sama je po sebi odlična motivacija!

Saznaj više!

Još zanimljivih blogova o temama pisanih po mjeri studentske populacije pronađi na našoj web stranici. Sadržaj prepun preporuka i podsjetnika o događanjima koje Udruga organizira pronađi na društvenim mrežama; Facebook, Instagram, LinkedIn, kao i u našem newsletteru.

Ostale objave

07. 02. 2024.

Kako dekorirati svoj životni prostor na studentskom budžetu

Donosimo nekoliko savjeta kako poboljšati svoje okruženje

06. 02. 2024.

PwC je iduće odredište STARTERovog projekta Izlet na buduće radno mjesto!

Pwc je iduće odredište STARTERovog projekta Izlet na buduće radno mjesto, broj mjesta je ograničen!

31. 01. 2024.

Budi što želiš, dođi i TI na karneval!

Saznajte koji hrvatski gradovi organiziraju karnevalske povorke i osigurajte si dobar provod u veljači.

31. 01. 2024.

It Starts With You: zašto uvijek zadatak kojem je rok u ponoć predam u 23:59?

Često odgađamo izvršavanje zadataka do zadnje minute. Je li uzrok tome lijenost, nedostatak samodiscipline ili je možda nešto potp...

Postani članom Udruge putem pristupnog procesa koji se odvija jednom godišnje!

Prijavi se na naš newsletter i među prvima saznaj za studentska natjecanja, projekte i ostale studentske pogodnosti :)

Strateški partneri