eStudent Logo
Znanost za sve: statistika je svuda oko nas

Znanost za sve: statistika je svuda oko nas

Autor: Lara Kovačević, 21. 12. 2022.

U sklopu projekta „Znanost za sve“ održano je u utorak, 20. prosinca 2022. godine, predavanje (Zlo)upotreba statistike. Predavanje je održao dr. sc. Ivan Biočić koji je približio temu iskorištavanja statistike te zašto je statistika bitna u znanosti.

Na primjerima iz stvarnoga života, predavač je objasnio kako je statistika svuda oko nas te zašto je bitna za poimanje naše stvarnosti. Objasnio je kako uzorak treba biti reprezentativan te objasnio zloupotrebu podataka na primjeru američkih izbora 1936. godine (Roosevelt vs. Landon). 

U statistici nisu bitni samo brojevi već u obzir treba uzeti i kako ljudi primaju riječi koje čitaju. Ankete su ponekad preduge te prebrojna pitanja utječu na zainteresiranost anketirane osobe što utječe na krajnji rezultat. U obzir valja uzeti i ljudsku iracionalnost te pitanja trebaju biti što objektivnija (ni pozitivna ni negativna). Ponekad statistički značajni podaci nisu praktički značajni što često iskorištava kozmetička industrija (npr. nakon korištenja šampona za rast kose ćelavoj osobi je naraslo 10 vlasi kose, no ona i dalje ne može k frizeru). Objašnjeno je i značenje nulte hipoteze koja se smatra ispravnom sve dok se ne dokaže da nije točna, odbacivanje se događa na razini α (npr. osoba je nevina (H0) sve dok se ne dokaže krivnja van svake sumnje (α)). Također, nultu hipotezu možemo ne prihvatiti, ali ju i ne odbaciti jer nemamo dokaza je li ispravna ili ne.

Bez statistike znanost, a i društvo ne bi funkcionirali jer ona koristi zdrav razum. Potrebna je u svakom poslu te je nužno razumijevanje statističkih koncepata i ispravno tumačenje rezultata.

Ivan Biočić osvrnuo se na svoje predavanje:

Iznimno sam zadovoljan organizacijom, zadovoljan sam s brojem sudionika s obzirom na to da je ovo prvo predavanje u ovoj seriji. Temu smo odredili na zanimljiv način zajedno kolegice i ja. Komunikacija s organizatorima je bila jako dobra i za svaku pohvalu.

Studentica matematike (istraživački smjer) na PMF-u Sara Anić podijelila je svoj dojam:

Inače me zanima statistika i htjela bih to upisati na diplomskom. Vidjeli smo u grupi od faksa obavijest da će biti predavanje pa smo odlučili doći. Bilo je dosta zanimljivo, rekla bih da me još više zainteresiralo za statistiku, potvrdilo to da ju želim (studirati).

 

Saznaj više!

Više informacija o ovome i drugim projektima koje provodimo saznajte na našoj web stranici. Kako biste uvijek bili u tijeku s radom Udruge i novostima koje vam donosimo, pratite nas na društvenim mrežama – FacebookInstagramLinkedIn. Kako vam pokoja vijest ne bi promakla, pretplatite se i na naš newsletter.

Ostale objave

07. 02. 2024.

Kako dekorirati svoj životni prostor na studentskom budžetu

Donosimo nekoliko savjeta kako poboljšati svoje okruženje

06. 02. 2024.

PwC je iduće odredište STARTERovog projekta Izlet na buduće radno mjesto!

Pwc je iduće odredište STARTERovog projekta Izlet na buduće radno mjesto, broj mjesta je ograničen!

31. 01. 2024.

Budi što želiš, dođi i TI na karneval!

Saznajte koji hrvatski gradovi organiziraju karnevalske povorke i osigurajte si dobar provod u veljači.

31. 01. 2024.

It Starts With You: zašto uvijek zadatak kojem je rok u ponoć predam u 23:59?

Često odgađamo izvršavanje zadataka do zadnje minute. Je li uzrok tome lijenost, nedostatak samodiscipline ili je možda nešto potp...

Postani članom Udruge putem pristupnog procesa koji se odvija jednom godišnje!

Prijavi se na naš newsletter i među prvima saznaj za studentska natjecanja, projekte i ostale studentske pogodnosti :)

Strateški partneri