eStudent Logo
Započele prijave za LUMEN Engineering - Spoj znanja i kreativnosti!

Započele prijave za LUMEN Engineering - Spoj znanja i kreativnosti!

Autor: Amalija Nemčić, 12. 01. 2024.

Početak 2024. godine obilježilo je i službeno otvorenje te početak prijava poznatog studentskog natjecanja LUMEN Engineering iz područja elektrotehnike. Radi se o natjecanju koje organizira studentska udruga eSTUDENT i jedinstveno je takvo u Hrvatskoj.

To je edukativno je natjecanje u izradi praktičnih rješenja iz područja elektrotehnike. Cilj natjecanja je poticanje studenata i studentica na samostalno razvijanje vlastitih, kreativnih rješenja koja zahtijevaju implementaciju u vidu elektroničkog uređaja ili sustava. Također, kraj natjecanja donosi vrijedne nagrade za osvojena prva tri mjesta.

Na službenom su otvorenju sudjelovala i poduzeća koja su službeni partneri projekta te su održala kratke prezentacije gdje su se predstavili studentima i odgovorili na sva njihova pitanja. Sudjelovali su predstavnici poduzeća: Xylon, GlobalLogic, Byte Lab, Altpro, te Končar i Inetec. 

Ova 2024. godina također je i jubilarna 10. godina održavanja LUMEN Engineering natjecanja, nasljednika Elektroboja. Povodom toga, održao se panel sa prvim pobjednicima natjecanja, a to je tim Šumska Jagoda

„Impresionirani smo s odazivom, s partnerima, a posebice s pitanjima koja su na kraju našeg predavanja postavljali mladi ljudi iz publike. Dosta su napredni i za svaku pohvalu, ja sam uživao biti dijelom ovog predavanja.“ – rekao je Vlatko Klobučar, član tima Šumske jagode.

„Jako nam je drago što su nas uopće pozvali jer je naša pobjeda nama već neka daleka prošlost, a stvarno je lijepo kad se na ovakav način probudi neka lijepa uspomena. Lijepo je za vidjeti i da je cijela organizacija, iako u novom ruhu, još uvijek tu, a fantastično je i to što su skoro svi isti partneri projekta. Kada smo dolazili na predavanje, u autu smo pričali kako nam je glavni cilj bio motivirati studente jer znamo kako je biti na njihovom mjestu i ima puno toga što se može reći i da je bar netko tada nama to rekao da nas usmjeri, tako da smo nastojali to sve zapakirati u ovaj panel.“ – rekao nam je Luka, također član prvog pobjedničkog tima.

„Ako imate neki projekt koji oduvijek želite napraviti – napravite ga sad! Neka vam pomognu svi uključeni u ovaj projekt, neka vas povežu s partnerima i poguraju prema tome da ostvarite neko svoje elektroničko rješenje jer ne možete ni slutiti koliko će vam to biti korisno, ali kroz ovakav projekt i zabavno.“ – nadodao je Vlatko.

Teme ovogodišnjeg izdanja natjecanja 

Prva tema natjecanja jest Debljinomjer - gdje svaki mikrometar čini razliku Natjecateljski timovi trebaju u zadanom budžetu izraditi prototip mjernog sustava za mjerenje debljine lima sa mikrometarskom rezolucijom, koji uključuje dizajn ili odabir mjernog pretvornika, dizajn analognog sklopovlja za generiranje i obradu mjernog signala (primjenom LVDT ili nekog drugog koncepta) te sučelje za numerički prikaz mjernog rezultata. Ocjenjivanje pojedinog rješenja zasnivat će se na funkcionalnosti mjernog sustava i demonstraciji ostvarene točnosti mjerenja na uzorcima.

Druga tema jest Sila u tvojim rukama: vlastiti force-feedback volan. Zadatak natjecatelja je u zadanom budžetu izraditi prototip vlastitog igraćeg kontrolera, force-feedback volana za računalne simulatore vožnje trkaćeg automobila. Dizajn uključuje mehaničku konstrukciju, mehatroničku izvedbu, izradu elektroničkog sklopovlja za upravljanje električnim motorom te odgovarajuća programska sučelja za upravljanje s PC računala. Uz volan, rješenje može uključivati i papučice gasa i kočnice. U finalu će ocjenjivački tim s ekspertnim znanjima u području automobilskih sustava i dinamike vozila, osobno provjeriti inovativnost izvedbe i osjećaj u vožnji u nekoj od popularnih fizikalno-realističnih PC simulacija vožnje poput Assetto Corsa, Assetto Corsa Competizione, iRacing, rFactor, Live For Speed, Project Cars i sl.

Na otvorenje su stigli i brojni studenti koji se ove godine planiraju okušati na Lumen Engineering natjecanju.

„Za prijavu na natjecanje me motiviralo neko iskustvo koje bih mogao steći te neki dodatak za životopis koji bi mogao značiti za daljnje zapošljavanje. Od dodatnih vještina možda ću se morati malo više upustiti u programiranje, zavisi što će biti traženo.“ – rekao je ovogodišnji natjecatelj Karlo Marić, student 2. godine mehatronike na TVZ-u.

„Motiviralo me prošlogodišnje natjecanje koje je bilo dosta zanimljivo, kao i prošlogodišnja tema sa euro kovanicama. Mislim da u ovakvom natjecanju gdje se postavlja neki problem testiramo sebe.” – rekao je Antonio Kutija, student 1. godine elektrotehnike na TVZ-u, koji će također sudjelovati na ovogodišnjem natjecanju.

Na samom kraju natjecanja bit će podijeljene i nagrade za one najuspješnije. Prvo mjesto tako osvaja novčanu nagradu od 2,000€, za drugo mjesto nagrada je 1,350€ te za treće mjesto 700€. Kao četvrta nagrada, timu s najboljom prezentacijom svog rada bit će dodijeljeno 150€.

Organizacijski tim sa pripremama je krenuo još na ljeto kada su krenuli razmišljati i o predavačima koji će se predstaviti na otvorenju. Iz tima kažu kako su jako zadovoljni kako je prošlo cijelo otvorenje.

“U prosincu i siječnju smo imali najviše posla. Naravno, par dana prije svakog eventa se puno radi, ali to je sve normalno i mislim da smo jako dobro to svi skupa odradili i rasporedili posao. Mi se nadamo, pošto ove godine imamo i više partnera i još smo više truda uložili u samo otvorenje i promociju, da će biti i još više prijava nego prošle godine.“ – rekla je voditeljica Engineering tima Marina Matešić

Na natjecanje se možete prijaviti kao tim s minimalno dvije i maksimalno četiri osobe ili pak individualno, te će kasnije od samostalnih prijava također biti kreirani timovi. Natjecatelji mogu biti svi studenti hrvatskih sveučilišta ili visokoškolskih ustanova, a svoju prijavnicu možete ispuniti na linku sve do 26. siječnja 2024. godine.

Saznajte više!

Ako želite pročitati više blogova i saznati sve o projektima koje provodimo, posjetite našu web stranicu. Kako ne biste propustili najnovije informacije o radu Udruge, zapratite nas na društvenim mrežama – Facebooku, Instagramu, LinkedInu, YouTubeu i TikToku. Pretplatite se i na naš newsletter kako biste dobili sve obavijesti o radu Udruge na mail.

Ostale objave

07. 02. 2024.

Kako dekorirati svoj životni prostor na studentskom budžetu

Donosimo nekoliko savjeta kako poboljšati svoje okruženje

06. 02. 2024.

PwC je iduće odredište STARTERovog projekta Izlet na buduće radno mjesto!

Pwc je iduće odredište STARTERovog projekta Izlet na buduće radno mjesto, broj mjesta je ograničen!

31. 01. 2024.

Budi što želiš, dođi i TI na karneval!

Saznajte koji hrvatski gradovi organiziraju karnevalske povorke i osigurajte si dobar provod u veljači.

31. 01. 2024.

It Starts With You: zašto uvijek zadatak kojem je rok u ponoć predam u 23:59?

Često odgađamo izvršavanje zadataka do zadnje minute. Je li uzrok tome lijenost, nedostatak samodiscipline ili je možda nešto potp...

Postani članom Udruge putem pristupnog procesa koji se odvija jednom godišnje!

Prijavi se na naš newsletter i među prvima saznaj za studentska natjecanja, projekte i ostale studentske pogodnosti :)

Strateški partneri