eStudent Logo
Uvod u analizu zvuka - prva radionica LUMEN Data Science

Uvod u analizu zvuka - prva radionica LUMEN Data Science

Autor: Laura Vidović, 13. 03. 2023.

Održana je prva LUMEN Data Science radionica na temu "Uvod u analizu zvuka", koju su 10. ožujka organizirali tim LUMEN Data Science i partnersko poduzeće Valcon. Radionica je održana u njihovom uredu u Heinzelovoj ulici, ali i online putem aplikacije Teams s početkom u 10 sati. 

Uvod u analizu zvuka je odabran kao tema zbog potrebe za uvodnim upoznavanjem studenata sa zvukovnim datotekama i njihovom obradom unutar Python jezika. Sveukupno 66 sudionika detaljno je pratilo svaki savjet i uputu Karla Kotarca, Senior Data Scientista tvrtke Valcon i voditelja radionice. 

Ispričao nam je kako je njegova kolegica radila nekoliko tjedana na pripremi radionice, a uz kolegu Ivana se prošli tjedan aktivnije uključio u pripreme. 

- Bilo mi je vrlo drago nakon 8 godina ponovno imati priliku raditi malo sa studentima. Nadam se da je radionica pomogla studentima da uđu u svijet analize zvuka. Meni je bilo zanimljivo, rekao nam je Karlo Kotarac. 

Nadodao je kako su od studenata u uredu dobili samo pozitivne povratne informacije, a natjecateljski zadatak mu se jako sviđa jer smatra da će pri rješavanju zadatka studenti naučiti puno i imati priliku pokazati kreativnost. 

Pomoću librosa paketa, učitavali su zvukovne datoteke i pratili zvukovne signale u domeni frekvencije. Također su upoznati sa spektrogramima i Mel Frequency Cepstral Coefficients. Na taj način su se pripremali za natjecateljski zadatak i dobili osnovni uvid u zvuk i manipulaciju njime. 

Radionica je trajala sveukupno 2 sata s jednom pauzom, tijekom kojih su sudionici imali vremena i za rješavanje zadataka u kojima je trebalo koristiti metode za separaciju i miksanje signala, budući da im je znanje transformacije signala bitno zbog prirode natjecateljskog zadatka. 

- Svjesni smo da u natjecanju sudjeluju studenti s različitih godina te da bi nekima ovakva uvodna radionica mogla pomoći da naprave prvi korak prema treniranju machine learning modela. Dio vremena smo posvetili osnovnim reprezentacijama zvukovnih signala, a dio različitim transformacijama na zvukovnim signalima. Zadnjih 20ak minuta radionice smo studentima ostavili da samostalno riješe neke zadatke, objasnio nam je Karlo Kotarac. 

 

 

Upoznati su s raznim formulama koje su koristili na primjerima zvuka mačke, motorne pile i spektrogramima flaute, klavira, saksofona i trube. Tako su na primjeru zvuka mačke vrijednosti signala oscilirale oko nule, a pratile su se i vremenska domena, amplituda i frekvencija.

Natjecatelji su saznali i neke zanimljive činjenice poput toga da slonovi komuniciraju koristeći infrasound, a cijela atmosfera radionice bila je ugodna i svima je pružena pomoć kod bilo kakvih poteškoća, kao i odgovori na sva njihova pitanja. 

Podijeljeni su im izvori koji su korišteni tijekom radionice i za rješavanje zadataka, a kasnije su im poslana sva rješenja kako bi mogli provjeriti jesu li zadatke uspješno savladali.

Vještina poznavanja područja Data Science važna je zbog uvida koje znanstvenici otkrivaju i koji se kasnije koriste u poslovnim odlukama kako bi se potaknula profitabilnost ili inovacija. U ovom slučaju su potrebne tehničke vještine za manevriranje ogromnim količinama podataka. 

LUMEN Data Science natjecanje traje do 3. lipnja kada se održava završnica natjecanja, a sljedeća radionica je 22. ožujka i održava ju naš Premium partner Atomic Intelligence, koji je ove godine osmislio i natjecateljski zadatak vezan za audio klasifikaciju. 

Glavni cilj natjecanja je da svi sudionici steknu praktično znanje iz raznih područja, a istovremeno uz timski rad i analitičko razmišljanje dođu do kreativnih rješenja. Također, fokus je i na povezivanju studenata s partnerskim poduzećima kako bi ušli u svijet poslovnih prilika. Osim ugodne i prijateljske atmosfere, najuspješnije natjecatelje čekaju i vrijedne nagrade.

Saznaj više!

Više informacija o ovom, ali i drugim LUMEN natjecanjima, Udruzi i ostalim projektima pronađi na našoj web stranici ili društvenim mrežama Facebook, Instagram i LinkedIn. Prijavi se i na naš newsletter ako želiš biti u tijeku sa svim događanjima koje ti sprema eSTUDENT!

Ostale objave

07. 02. 2024.

Kako dekorirati svoj životni prostor na studentskom budžetu

Donosimo nekoliko savjeta kako poboljšati svoje okruženje

06. 02. 2024.

PwC je iduće odredište STARTERovog projekta Izlet na buduće radno mjesto!

Pwc je iduće odredište STARTERovog projekta Izlet na buduće radno mjesto, broj mjesta je ograničen!

31. 01. 2024.

Budi što želiš, dođi i TI na karneval!

Saznajte koji hrvatski gradovi organiziraju karnevalske povorke i osigurajte si dobar provod u veljači.

31. 01. 2024.

It Starts With You: zašto uvijek zadatak kojem je rok u ponoć predam u 23:59?

Često odgađamo izvršavanje zadataka do zadnje minute. Je li uzrok tome lijenost, nedostatak samodiscipline ili je možda nešto potp...

Postani članom Udruge putem pristupnog procesa koji se odvija jednom godišnje!

Prijavi se na naš newsletter i među prvima saznaj za studentska natjecanja, projekte i ostale studentske pogodnosti :)

Strateški partneri