eStudent Logo
U vježbi je spas: Uz male promjene do izgradnje optimalnog tijela

U vježbi je spas: Uz male promjene do izgradnje optimalnog tijela

Autor: Ines Buljat, 25. 03. 2021.

Usprkos online načinu održavanja predavanja i radionica projekta Mozak voli zdravo, predavačica Andrea Solomun uspjela je potaknuti sudionike na fizičku aktivnost i interaktivnu komunikaciju na svojoj radionici pod nazivom „Optimalno tijelo | biohacking, mobilnost, snaga i fleksibilnost u svakodnevnom životu“, koja se održala 24. ožujka putem Zooma.

Andrea Solomun je veći dio svog života bila balerina, a sad je vlasnica dva plesna studija. Bavi se mehanikom tijela, biomehanikom, meditacijom, rehabom i svim sličnim aktivnostima koje su potrebne za uspješno postizanje optimalnog tijela.

Na početku radionice, Andrea je pitala sudionike s čime su se sve bavili u životu, odnosno što su trenirali, treniraju li sad i postoje li neke tjelesne tegobe ili bolovi s kojima se bore kako bi se u nastavku mogli pozabaviti njima. Budući da je radionica bazirana na fizičku aktivnost, zamolila je sudionike da naprave malo prostora oko sebe kako bi mogli izvoditi kratke i jednostavne vježbe poput iskoraka, čučnja i slično.

Željela je sudionicima prikazati neke drugačije poglede na vježbanje, zašto je korisno vježbati te na čemu bi trebali poraditi kako bi u starijoj životnoj dobi spriječili veće probleme s određenim dijelovima tijela.

Jedan od glavnih problema mladih ljudi je kralježnica koja je uz stopala, glavni amortizer na tijelu, a glavni utjecaj na nju ima krivo sjedenje.

U studentskim danima u prosjeku dnevno sjedimo 6-7 sati, što kroz godine studiranja uvelike ostavlja negativan utjecaj na našu kralježnicu. Andrea je dala najbolji primjer za to:

„Ako primjerice trenirate dva puta tjedno po 60 minuta, to nije dovoljno da riješite probleme sa sjedenjem od pet do deset sati dnevno. To je iluzija i toga morate biti svjesni! Kad se sve skupa zbroje i oduzmu vaši sati spavanja, sjedenja i treniranja, na kraju ispadne da vi ne možete u ta dva sata nekakvog treninga riješiti tegobu koju navlačite na svoje tijelo i akumulirate ju svaki dan kroz toliku količinu sati.“

To znači da bi morali naći neke vježbe ili kretnje koje bi nam pomogle privremeno resetirati tijelo i ublažiti taj krivi način sjedenja te poboljšati stanje kralježnice. Osim sjedenja, na kralježnicu može imati negativan utjecaj i krivo hodanje koje je Andrea objasnila kroz još jedan primjer:

„Način na koji vi hodate i stojite ima ekstremno veliki impakt na vaše tijelo. Ne znam koliko vi svi dnevno koraka napravite, ali to možete pratiti na mobitelu ili na nekoj aplikaciji. Možete vidjeti da primjerice radite dnevno 10.000 koraka, i ako vam je recimo jedno stopalo u rotaciji, to znači da ste 5.000 puta napravili krivi korak. To je jako velika količina krivih koraka, možete si to predočiti!“

Ljude s kojima se intenzivno družimo većinom prepoznajemo po hodu ili držanju jer se svi krećemo na specifičan način i svatko od nas ima svoju mehaniku tijela. Često nismo ni svjesni svoga tijela i koliko pravilno izvodimo određene stvari. To što dišemo, ne znači da dišemo kako treba, isto vrijedi i za hodanje. Andrea ističe kako sve što radimo u životu, može se korigirati da bude kvalitetnije po pitanju našeg zdravlja, ali dosta stvari ovisi i o kondiciji, fleksibilnosti, tjelesnoj aktivnosti i općenitom načinu našeg života.

Rijetko se zapravo fokusiramo i na samo dizanje ruku pa nas zbog toga bole vrat i vratna kralježnica, a to se događa zbog smanjene mobilnosti ramena. Andrea je prošle godine otvorila svoj YouTube kanal na kojem možete pronaći vježbe za gornji dio tijela, ali i jako puno drugih zanimljivih treninga.

Što uopće znači mobilnost?

Često znamo za sebe reći kako nismo fleksibilni, a to zapravo nije ni vezano uz fleksibilnost tkiva, već je vezano uz manjak mobilnosti zglobova koje trebamo više vježbati. Andrea je pokazala sudionicima par vježbi s kojima se istovremeno radi na snazi mišića i na njihovoj elastičnosti što omogućava veći raspon pokreta, a time i manjak bolova u vratnoj kralježnici jer se jačaju mišići leđa, a oni su zaslužni za naše držanje tijela. Pokazala je sudionicima vježbe torakalnog i lumbalnog dijela kralježnice, vježbe hip fleksora (mišići kuka), vježbe istezanja i rastezanja te vježbe za ekstenziju kukova.

Radionica je osvijestila sudionicima da tijelom primarno upravlja naš mozak i ako mozak misli da je nešto nemoguće napraviti, on će onemogućiti sve moguće načine da to na kraju i napravimo. Ako mozak misli da je moguće, onda će to i uspjeti, a to se postiže davanjem određenih zadataka, odnosno vježbi. Tijelo je povezano i jako je bitno da na vježbanje ne gledamo kao na trening već kao na stil života.

Zahvaljujemo svestranoj Andrei Solomun na edukativnoj radionici s kojom je dokazala da je u vježbi spas! Poboljšajte kvalitetu svog života prateći projekt Mozak voli zdravo, više informacija o projektu možete pronaći ovdje, a ako želite bolje upoznati udrugu proaktivnih studenata eSTUDENT, posjetite web stranicu ili društvene mreže Facebook, Instagram i LinkedIn. Kako bi bili u toku sa svim aktualnostima iz eSTUDENT svijeta, pretplatite se na newsletter.

Ostale objave

16. 01. 2022.

Prijave za LUMEN Engineering su otvorene!

Pronađi svoju frekvenciju: do 31. siječnja prijavi se na LUMEN Engineering natjecanje s područja elektrotehnike

14. 01. 2022.

Prijave za LUMEN Development su otvorene!

Otvorene su prijave za LUMEN Development. Prijavi se, pokaži svoje sposobnosti i osvoji nagrade!

13. 01. 2022.

Počinju prijave poduzeća za sudjelovanje u Zlatnom indeksu

Zlatni indeks već dvanaestu godinu zaredom omogućuje studentima da nagrade poduzeća za kontinuirani doprinos razvoju akademske zaj...

10. 01. 2022.

Bright minds, bright ideas!: otvorenje LUMEN platforme

Otvorenje LUMEN platforme za studentska natjecanja održat će se u petak 14. siječnja u prostorijama Studentskog Centra.

Postani članom Udruge putem pristupnog procesa koji se odvija jednom godišnje!

Prijavi se na naš newsletter i među prvima saznaj za studentska natjecanja, projekte i ostale studentske pogodnosti :)

Strateški partneri