eStudent Logo
Tjedan raznolikih predavanja i zanimljivih posjeta: kako je protekao Legal Week 2023.?

Tjedan raznolikih predavanja i zanimljivih posjeta: kako je protekao Legal Week 2023.?

Autor: Hana Peter, 02. 05. 2023.

Još jedan Legal Week, u organizaciji eSTUDENTovog tima Legal, uspješno je organiziran u periodu od 24. do 27. travnja sa zaključnim predavanjem na temu “Pravna zaštita djece u kaznenom pravu”.

Projekt je namijenjen studentima Prava, Javne uprave ili Poreznog studija. S obzirom na široku paletu pravnih grana koje ovaj projekt pokriva, svim zainteresiranima je omogućeno sudjelovanje na istom. Kako bi se obuhvatilo što više pravnih područja, ovogodišnji Legal Week osmišljen je da se kroz 4 dana trajanja, osim dogovorenih predavanja, organiziraju i dva zanimljiva posjeta od kojih je jedan poznatom zagrebačkom istražnom zatvoru „Remetinec“, a drugi psihijatrijskoj ustanovi „Vrapče“.

Legal Week je u ponedjeljak u 10:00 otvorio svoj projekt predavanjem "Kako uspješno  zaključiti deal?”  koje su vodili odvjetnik Ozren Kobsa i odvjetnička vježbenica Jelena Kraljević iz Odvjetničkog društva Krehić & Partneri u prostorijama tvrtke Deloitte. Svi prisutni imali su prilike čuti nešto više o M&A transakcijama te se sami okušati u pregovorima i zaključenju pravnog posla.

Istog jutra organiziran je bio i posjet zatvoru „Remetinec“ u terminu od 9 do 11 sati. Svi prijavljeni su u manjim grupama obilazili sami zatvor uz pratnju policajca koji je kroz svoje izlaganje pobliže objasnio što znači život u jednom istražnom zatvoru i kako to sve funkcionira kad si 'iza rešetaka'. 

U popodnevnim satima održalo se online predavanje na temu “Koncentracijski logori još uvijek postoje?” S početkom u 14:00, zastupnik prava Ujgura iz Bruxellesa, Koen Stoop, svojim je predavanjem osvijestio sve prisutne o aktualnim društvenim tragedijama koje su prisutne poput ugrožavanja i neljudskog ponašanja, konkretno nad etničkom skupinom Ujgura koji su smješteni pretežno u srednjoj i istočnoj Aziji, s povećanom koncentracijom u kineskoj regiji Xinjiang.

Sljedećeg dana u 10:00 zaputili smo se prema zagrebačkoj klinici za psihijatriju Vrapče“. Na odjelu forenzičke psihijatrije sve prisutne dočekala je dr. Nadica Buzina koja je održala kratko uvodno predavanje o povijesti same klinike te zdravstvenim problemima i slučajevima za koje je ona zadužena. Uslijed kratkog obilaska klinike, studenti su se upoznali s cijelim odjelom u kojem su imali prilike vidjeti kako se pacijenti ondje provode te što im je sve pruženo u cilju ljepšeg i kvalitetnijeg boravka tijekom liječenja njihovog mentalnog stanja. Pred sam kraj posjeta, doktorica je omogućila i razgovor s dvojicom oboljelih koji su zasigurno svojom životnom pričom ostavili fascinantan dojam i pružili neko sasvim novo iskustvo svim studentima.

U srijedu u 10 sati, na predavanju o porezima u praksi, predavači iz pravnog tima tvrtke Deloitte ispričali svoje životne puteve tijekom i nakon studiranja te kako su se našli na poslu koji sada rade. Mjesto predavanja bila je već poznata tvrtka Deloitte, u kojem se organiziralo i interaktivno predavanje o njihovom poreznom odjelu.

Posljednjeg dana ovogodišnjeg eSTUDENTovog pravnog tjedna, u četvrtak 27. travnja u 10 sati, Ante Biluš, predstojnik Ureda za sprječavanje pranja novca iz Ministarstva financija, održao je predavanje na temu “Pranje novca i njegovo sprečavanje”. Naglašavajući današnju situaciju u Republici Hrvatskoj, održao je zanimljivo predavanje o pranju novca kojim nam je približio kako se pranje novca odvija, kako je to kazneno djelo zakonski regulirano te je ispričao slučajeve sa kojima se on susretao.

Kuća Europe bila je posljednja lokacija ovogodišnjeg Legal Week projekta u kojoj je glavnu riječ držala Lana Peto Kujundžić, sutkinja Visokog kaznenog suda i predsjednica Udruge obiteljskih sudaca, na već spomenutu temu u uvodnom dijelu članka “Pravna zaštita djece u kaznenom pravu”. U interaktivnom razgovoru s jednim od članova Legal tima objasnila je stanje današnjeg pravosuđa na temu prevencije djece u kaznenom pravu. Najprije je pričala o djetetu kao počinitelju te o djetetu kao žrtvi kaznenog djela, zatim o kršenju djetetova prava na privatnost te općenito o pravima djeteta i na kraju o pravu na zaštitu od nasilja i zanemarivanja.

„Najvažniji je interes djeteta. Uvijek sam se vodila time da je najbitniji svaki pojedinac, svako dijete koje odrasta i kako će ono odrasti te u što će se pretvoriti. Kad vidim da određenom sankcijom mogu kvalitetno djelovati na to dijete i njegovu budućnost, mogu reći da mi je to najveća satisfakcija“ naglasila je sutkinja.

Po završetku vrlo uzbudljivog i dinamičnog tjedna, svoj cjelokupni dojam i razmišljanje za kraj je podijelila i voditeljica ovogodišnjeg eSTUDENTovog tima Legal, Stela Beluhan: „Cijeli Legal je prezadovoljan odazvanosti i samom konceptu projekta. Mislimo da su upravo posjeti institucijama privukli studente da se prijave na projekt i čuju nešto više o raznim temama. Projektom smo obuhvatili gotovo sve veće grane prava pa je svaki student imao priliku doći na predavanja/posjete iz područja koje ga posebno zanima i kojim bi se u budućnosti htio baviti. Ovaj tip projekta je jako koristan za studente prava, jer omogućuje da prošire svoju mrežu znanja i da steknu dodatnu edukaciju uz faks koji se sam po sebi fokusira na teorijski dio.“

Legal Week 2023. je sa svojih 230-ak prijava, što je skoro 3 puta više nego prošle godine, nadmašio sva očekivanja članova i studenata. Na predavanjima je bilo prosječno 60 ljudi, a 174 prijave evidentirane su za posjet zatvoru te se brojilo čak 142 zainteresiranih za posjet klinici „Vrapče“.

Sudeći po svemu do sada napisanom, ovogodišnji Legal Week bio je i više nego uspješan te se svakako svi zajedno veselimo idućem izdanju koje će se, nadamo se, nastaviti u jednako uspješnom tonu.

Više informacija o Udruzi i ostalim projektima te našim nadolazećim aktivnostima pronađi na web stranici ili društvenim mrežama Facebook, Instagram i LinkedIn. Prijavi se na newsletter ako želiš biti u tijeku sa svim događanjima koje ti sprema eSTUDENT!

Ostale objave

01. 03. 2024.

Ko da je rođendan – naša najveća proslava godine!

Pripremite se za nezaboravnu proslavu jer eSTUDENT slavi svoj 20. rođendan!

28. 02. 2024.

Kuda za vikend?!

Od jazza i soula, preko rocka i metala pa sve do techna i reggaetona… Gdje izaći ako ti je dosta „žaruljica“?

26. 02. 2024.

Studenti i studentice! Priprema, pozor jer prijave za Accounting Battle počinju - SAD!

Svi zainteresirani studenti i studentice mogu se prijaviti na šesto izdanje natjecanja Accounting Battle!

22. 02. 2024.

Na trećem Izletu upoznali smo PwC Hrvatska

Na trećem Izletu na buduće radno mjesto ugostio nas je PwC Hrvatska gdje su nam otkrili kako funkcioniraju

Postani članom Udruge putem pristupnog procesa koji se odvija jednom godišnje!

Prijavi se na naš newsletter i među prvima saznaj za studentska natjecanja, projekte i ostale studentske pogodnosti :)

Strateški partneri