eStudent Logo
Tjedan Karijernog aerodroma: kratak pregled održanih predavanja

Tjedan Karijernog aerodroma: kratak pregled održanih predavanja

Autor: Marija Perković, 09. 03. 2022.

U proteklom tjednu, od 28. veljače do 4. ožujka, u sklopu projekta Karijerni aerodrom, u organizaciji STARTER tima i udruge eSTUDENT,  održala su se predavanja koja su studentima pokušala približiti i savjetovati ih kako se pripremiti za tržište rada. Predavanja su održali partneri projekta, a u nastavku teksta možete i pročitati što su poručili dragim studentima.

(28.2.); Životopisom i motivacijskim pismom osiguraj put u drugi krug selekcije - Selectio

Na prvom predavanju, Ana i Petra iz Selectia upoznale su nas sa malim tajnama svakog recruitera. U prvom dijelu predavanja objasnile su nam što čini dobar životopis te kako da njime i osiguramo prolazak u drugi krug selekcije. 

Par savjeta koje su podijelile s nama su: životopis treba prilagoditi poslu na koji se prijavljujemo, obrazovanje i iskustva uvijek poredajte obrnuto kronološki (najrecentnija iskustva se navode prva) i uz njih navedite i konkretne radne zadatke te pripazite na gramatičke pogreške i sami izgled životopisa (jednostavno i uredno)!

Drugi dio bio je fokusiran na motivacijsko pismo koje je bitan dodatak životopisu. Ovdje ne treba detaljno navoditi podatke koji se već spominju u životopisu. Fokusirajte se da što bolje opišete vaše vještine i postignuća te dokažete zašto ste baš vi idealan kandidat za poziciju za koju se prijavljujete. Samo pazite da ne bude duže od jedne stranice u Word dokumentu.

Sigurni smo da će vam ovi savjeti pomoći da poboljšate svoje životopise i motivirati vas da se što prije prijavite na vaš posao iz snova. Svoje životopise možete poslati i našem STARTER timu putem STARTER sustava koji će ih rado pregledati za vas.

(1.3.); Employer branding - Q agency

Utorak je bio rezerviran za Anu iz Q agency i predavanje Employer branding. Q agency je softverska firma koja pruža usluge poput UX i UI dizajna, Web i Mobile developmenta, umjetne inteligencije (AI) i slično. Svoje usluge pružaju zemljama diljem svijeta od New Yorka do Dubaija. 

Cilj employer brandinga je stvoriti kredibilitet i privući kvalitetnu radnu snagu koja želi ostati i napredovati unutar poduzeća. Ana je postavila dva ključna pitanja: „Kako odabrati posao i poslodavca?” i “Kako postati željeni poslodavac?”

Kroz malu radionicu otkrila je sudionicima predavanja prema kojem kriteriju da suze potragu za poslom. Zadatak je bio poredati benefite koji su im bitni kod poslodavca (radni zadaci, titula, plaća, benefiti, moralne vrijednosti kompanije, radna okolina, vrijeme putovanja, radno vrijeme) od 1-8. Vodeći se prema prva tri izbora zatim eliminiramo oglase. (2.3.); Osobno brendiranje na LinkedIn-u: Kako se istaknuti i dobiti posao - Maja Krištafor

Novinarka Maja Krištafor podijelila je s nama tajne LinkedIn-a, kako da se istaknemo na toj društvenoj mreži i kako da putem nje pronađemo posao. 

Maja je predavanje podijelila u 5 dijelova koji su ujedno predstavljali i korake za ostvarenje naših LinkedIn ciljeva. 

  • Tko ti jesi? (kako se želimo predstaviti i naši osobni ciljevi)
  • Tri zašto? (izgraditi naš online profil)
  • Kako algoritam radi za nas?  (upoznavanje s radom platforme) 
  • Što objavljivati na LinkedInu? (savjeti za kreiranje sadržaja) 
  • Kako kvalitetno networkati? (savjeti za kvalitetno umrežavanje)

(3.3.); panel rasprava: Od ideje do posla - Memgraph i CircuitMess

Panel rasprava održala se u četvrtak, a na njoj su sudjelovali Dominik iz Memgrapha i Albert iz CircuitMessa. Obojica su mladi poduzetnici koji su s nama podijelili iskustva pokretanja vlastitog posla, otkrili koje su prednosti i mane kada si sam svoj šef, ali i podijelili pokoji savjet mladim studentima koji razmišljaju o pokretanju vlastitog posla

Albert je savjetovao mladima koji žele pokrenuti svoj start-up da se prijavljuju na razne poticaje poput Ideja Knockout ili Pokreni nešto svoje, a spominjao je i gradske poticaje i poticaje Europske Unije

Što se tiče dodatnih vještina i znanja koja su potrebna za pokretanje vlastitog poduzeća, Dominik smatra da je ustrajnost jedna od bitnijih vještina jer su neuspjesi po putu neizbježni, ali ne i nepremostivi. 

Petak (4.3.); Intervju kao dio selekcije - L’Oreal

Zadnje predavanje u tjednu Karijernog aerodroma, održale su Maja i Ines iz L’Oreala. Objasnile su nam detaljnije proces intervjua, kako odgovarati na postavljena pitanja te su za znatiželjne studente imale i spremne odgovore. 

Kako savjetuju, tijekom intervjua trebamo obratiti pozornost na način komunikacije (poštovati sugovornika, postaviti pitanje ukoliko je nešto nejasno, ne biti usporeni i tromi), trebamo biti iskreni u svojim odgovorima i konkretni. Također, napominju kako trebamo reagirati u slučaju bilo kakve diskriminacije jer na takva pitanja imamo pravo ne dati odgovor.

Na pitanje trebamo li se prijaviti i na oglase koji traže određene godine radnog iskustva ili ih preskočiti, savjetovale su da se svakako prijavimo jer nikad ne znamo kakvi su drugi kandidati i možda baš mi imamo vještine koje su im potrebne. 

Karijerni aerodrom je za ovu godinu zatvorio svoje piste. Nastavite pratiti obavijesti i stranice Udruge za više informacija o nadolazećih i novim projektima udruge i STARTER tima!

Ako želiš saznati više o ovom projektu kao i o mnogim drugima unutar naše Udruge, na našem webu možeš pronaći dodatne informacije. Također nas potraži i na našim društvenim mrežama: Facebooku, Instagramu i LinkedInu stranicama ili se pretplati na naš newslettter gdje ćemo te obavještavati o najvažnijim događajima i projektima.

Ostale objave

07. 02. 2024.

Kako dekorirati svoj životni prostor na studentskom budžetu

Donosimo nekoliko savjeta kako poboljšati svoje okruženje

06. 02. 2024.

PwC je iduće odredište STARTERovog projekta Izlet na buduće radno mjesto!

Pwc je iduće odredište STARTERovog projekta Izlet na buduće radno mjesto, broj mjesta je ograničen!

31. 01. 2024.

Budi što želiš, dođi i TI na karneval!

Saznajte koji hrvatski gradovi organiziraju karnevalske povorke i osigurajte si dobar provod u veljači.

31. 01. 2024.

It Starts With You: zašto uvijek zadatak kojem je rok u ponoć predam u 23:59?

Često odgađamo izvršavanje zadataka do zadnje minute. Je li uzrok tome lijenost, nedostatak samodiscipline ili je možda nešto potp...

Postani članom Udruge putem pristupnog procesa koji se odvija jednom godišnje!

Prijavi se na naš newsletter i među prvima saznaj za studentska natjecanja, projekte i ostale studentske pogodnosti :)

Strateški partneri