eStudent Logo
Što su superfood namirnice?

Što su superfood namirnice?

Autor: Lucia Jezerčić, 20. 03. 2023.

ŠTO SU SUPERFOOD NAMIRNICE?

Studentima obično pravilna prehrana nije prioritet zbog niza razloga poput stresa, manjka vremena, zatrpanosti obvezama oko faksa, neiskustva u kuhinji te nedostatka novca. Osim što se susreću s navedenim problemima, obično svrate do fast fooda, dućana sa slatkišima, grickalicama i ostalih „junk food“ opcija. Pod superfood namirnice spadaju iste bogate antioksidansima, mineralima, vitaminima poput orašastih plodova, voća, povrća itd. Te namirnice nisu dodatno prerađivane i obogaćene, već same za sebe stoje kao potencijalni dobročinitelji za naš organizam. 

Važno je napomenuti kako pojam superfood originalno ne potječe iz znanstvenih izvora, nutricionista ili dijetetičara, već je krenuo kao dio marketinške strategije sa svrhom popularizacije određenih namirnica tijekom 20. stoljeća.

Prava „super moć” hrane upravo je u kombinaciji odgovarajućih namirnica kako bi osigurali unos svih potrebnih nutrijenata, jer nijedna namirnica samostalno nije u mogućnosti zadovoljiti sve naše potrebe.

KAKO IZABRATI PRAVE SUPERFOOD NAMIRNICA ZA SEBE?

Kod biranja pravih i za nas pogodnih superfood namirnica postoji nekoliko kriterija poput bogatstva hranjivim tvarima, cjelovitost, dostupnost, cjenovna prihvatljivost, održivost i naravno sam okus. Pri biranju trebamo pripaziti da namirnice nisu dodatno prerađene i da ne sadrže različite konzervanse i umjetna bojila. Odabrane Superfood namirnice su one koje su lako dostupne u svakodnevnom životu bilo u vlastitom vrtu, najbližoj tržnici ili supermarketu, te one koje možemo konzumirati svakodnevno, čime moramo obratiti pozornost na njihovu cijenu, prihvatljivost iste kao i na ukupan budžet namijenjen za hranu. Planiranjem budžeta kao i popisa namirnica za kupovinu uzimajući u obzir nutritivnu vrijednost namirnice lako možemo odabrati jeftino i hranjivo! Iznimno važnu ulogu ima i sam okus namirnice, jer upravo primamljivost i ugoda koju osjećamo prilikom konzumiranja potiče na odabir namirnica, te se nastoje odabrati namirnice koje uz bogat okus nose i zdravstvene blagodatiOdrživost potiče odabir lokalnih i sezonskih namirnica kada god je to moguće. Takav pristup je neophodan uz klimatske promjene kao prehrambene globalne krize koje nas okružuju. Birajući lokalno i sezonsko kada god smo u prilici također sebi osiguravamo najvišu kvalitetu namirnica, jer upravo tada one su najsvježije.  Neke od namirnica koje se vode kao najbolje za prehranu su slanutak, chia sjemenke, orasi, brokula, kefir, srdele, cikla, đumbir, borovnice.

Ovim putem želimo zahvaliti i našim nutricionisticama Karmen Matković Melki, dipl.ing.preh.teh. i Nataliji Hoić, univ. bacc. nutr. za istraživanje i predstavljanje svake namirnice i superfood namirnica općenito. 

Saznaj više!

Ako te zanima nešto više o ovom projektu kao i ostalim projektima naše Udruge, na našem webu možeš pronaći dodatne informacije. Također nas potraži i na našim društvenim mrežama: FacebookuInstagramu i LinkedInu stranicama. A ako nemaš vremena sve provjeravati, pretplatom na naš newsletter obavještavat ćemo te o najvažnijim događajima i projektima. 

Ostale objave

10. 06. 2023.

Zamjena za more: ljeto u Zagrebu i ove godine pune brojni festivali

Ljetni dani u Zagrebu neće biti dosadni pa i ako ne ideš na more, imati ćeš priliku opustiti se na brojnim festivalima uz dobru hr...

09. 06. 2023.

Održana je završnica LUMEN platforme - jednog od najduljih i najvećih i studentskih natjecanja u regiji!

Nakon gotovo šest mjeseci intenzivnog rada na svojim projektima, natjecatelji su dočekali i službenu završnicu LUMENa

04. 06. 2023.

Osvježenje za nadolazeće ljeto: top 5 ljetnih bezalkoholnih koktela

Donosimo ti pet bezalkoholnih osvježavajućih koktela koji će ti obilježiti ovo vruće nadolazeće ljeto i koji će ti upotpuniti užit...

31. 05. 2023.

Završetak projekta It starts with you: osnaživanje kroz prepoznavanje i prevladavanje starih ovisnosti

Edukativni projekt It starts with you kojeg organizira tim Evaluacije unutar studentske udruge eSTUDENT službeno je završio poslje...

Postani članom Udruge putem pristupnog procesa koji se odvija jednom godišnje!

Prijavi se na naš newsletter i među prvima saznaj za studentska natjecanja, projekte i ostale studentske pogodnosti :)

Strateški partneri