eStudent Logo
Povratak studentskoj rutini - tips and tricks

Povratak studentskoj rutini - tips and tricks

Autor: Anamaria Bilić, 15. 09. 2020.

Kako se ljeto bliži kraju, tako studentske obveze zovu. Ljeto je bilo dugo, toplo, zabavno i opušteno, a sada počinje ponovno stresni period, predavanja, ispiti, ali mnogima i posao uz sve to. Sigurno da vam se nije jednostavno vratiti u study mood, stoga eSTUDENT donosi nekoliko savjeta za što bezbolniji povratak.

Potrebno vrijeme prilagodbe

Svi želimo iskoristiti i onaj posljednji dan odmora da budemo npr. na moru ili kod kuće, stoga se često baš dan prije nego što predavanja počnu vraćamo u studentski smještaj, ali tu griješimo. Našem organizmu potrebno je vrijeme prilagodbe, odnosno određeno vrijeme kako bismo se vratili u rutinu studentskog života. Najgore je započeti radni tjedan, a da se prethodno nismo raspakirali, smjestili i pripremili, stoga savjetujemo da se vratite bar nekoliko dana prije no što predavanja započnu. 

Pričajte s kolegama

Vjerojatno neke od kolega i prijatelja niste vidjeli tijekom ljeta i zasigurno su i oni, kao i vi, imali ljeto puno doživljaja, stoga si prepričajte doživljaje, pokažite fotografije i videozapise, a prisjećanjem i dijeljenjem istih zasigurno ćete se osjećati bolje te ćete smanjiti nervozu i napetost.

Napravite raspored

Prvi tjedan dana će vam sigurno biti najgori te nećete imati dovoljno koncentracije pratiti predavanja, učiti ili raditi, a u tom vam uvelike može pomoći plan rada. Isplanirajte si aktivnosti tijekom dana i čvrsto se držite rasporeda, zapišite ih u rokovnik, na list papira ili koristite neku od aplikacija na mobilnim uređajima. Nikako nemojte zaboraviti ubaciti i dio dana za opuštanje, druženje i odmor.

Okružite se stvarima koje volite

Ako na radnom stolu imate fotografiju neke drage osobe, suvenir s nekog od putovanja ili nešto slično što u vama budi ugodne emocije i razvlači vam se osmijeh na lice samim pogledom na taj predmet bit će vam puno lakše u trenutcima kada vas uhvati tuga i nostalgija.

Planirajte sljedeće putovanje 

Iako ste se tek vratili fakultetskim obvezama to nije razlog da ne razmišljate i planirate gdje otići napuniti baterije za vikend ili tijekom sljedećeg slobodnog razdoblja. Ako vas pri tom zamišljanje i planiranje novog izleta ili putovanja opušta, tada nemate razloga da isti ne planirate već sad.

Nađite vremena za sebe

Iako je odmor gotov i vratili ste se u svakodnevicu, nađite vremena za sebe i stvari koje volite. Imajte na umu da je opuštanje našem organizmu potrebno isto koliko san ili zdrava prehrana, kao i da opuštanje smanjuje rizik od nastanka depresije, anksioznosti i razdražljivosti.  

Nadamo se da će vam ovi savjeti pomoći da se što prije vratite u rutinu studentskog života. Za još raznovrsnih savjeta i kvalitetnog sadržaja pratite eSTUDENT Facebook, Instagram i web te se pretplatite na newsletter.

Ostale objave

10. 10. 2020.

Rijeka i Zagreb uživali u Drago mi je eSTUDENT panelima

Studenti u Zagrebu i Rijeci imali su priliku čuti sve o Udruzi u ugodnoj i opuštenoj atmosferi

08. 10. 2020.

Skupine koje grade ePRIČU iznutra

Tri skupine bez kojih eSTUDENT ne bi bio ono što je - Content Management, Ljudski potencijali i Informacijske tehnologije

06. 10. 2020.

Skupina Project Management ima tim za tebe

Intervju s Katarinom Ditrih i Tinom Palekom, koordinatoricama Skupine.

04. 10. 2020.

How to STARTER - otkrij čari procesa zapošljavanja

Tim STARTER pruža ti savršen balans učenja i organizacije projekata vezanih uz proces zapošljavanja.

Postani članom Udruge putem pristupnog procesa koji se odvija jednom godišnje!

Prijavi se na naš newsletter i među prvima saznaj za studentska natjecanja, projekte i ostale studentske pogodnosti :)

Strateški partneri