eStudent Logo
Održiv koncept poslovanja stran ti je pojam? Prijavi se na CSR in spotlight i saznaj što je sada u fokusu!

Održiv koncept poslovanja stran ti je pojam? Prijavi se na CSR in spotlight i saznaj što je sada u fokusu!

Autor: Filip Dešman, 03. 12. 2022.

Dolazak u novo radno okruženje, bilo za vrijeme ili po završetku studentskih dana, po mnogo čemu je izazovan. Širok spektar znanja koji se treba „pokazati“, od digitalnih alata pa do znanja o struci, veoma je važan i nužan, ali poduzeća (n)ove generacije od svojih zaposlenika ipak traže još jednu dodatnu dimenziju. 

U vremenima rastućeg i sve razornijeg utjecaja klimatskih promjena, te u dobu s mnoštvom neriješenih socijalnih problema, poduzeća su shvatila važnost svoje uloge u provođenju brige o zajednici posebice kroz implementiranje društveno odgovornog poslovanja (DOP)

Sada sigurno misliš: „Kako da u pripremi za buduće radno mjesto, uz sve ostalo, uklopim i ova znanja?“ Bez brige, udruga eSTUDENT uz pripadajući tim DOP i na ovom te području pokriva! 

Sljedećeg tjedna, 7. i 9. prosinca, održava se CSR in spotlight, projekt na kojem o društveno odgovornim radnim praksama možeš slušati iz prve ruke. Na njemu će predstavnici poduzeća održati svoja predavanja i radionice, a svoje mjesto na istom osiguraj prijavom najkasnije do 9. prosinca

Ako si još uvijek među neodlučnima, onda se nadamo da će ti kratko predstavljanje ovogodišnjih poduzeća pomoći da prije završetka bloga pošalješ svoju prijavu na ovaj osviješteni projekt. Na što će poduzeća stavljati spotlight prilikom svojih izlaganja, pročitaj u nastavku! 

Jan Kopriva; Unsplash

 

Poduzeća koja će se okupljenima predstaviti prvog dana projekta su:

L'Oreal Adria

Hrvatska filijala vodeće svjetske kozmetičke kompanije, L'Oreal Adria, kroz projekte poput L'oreal for the future zalaže se za brigu o okolišu te ranjivim skupinama žena. Navedeni program solidarnosti razvijen je kako bi pomogao rješavanju socioekonomskih problema koji su se početkom pandemije koronavirusa globalno nagomilali. Na nacionalnoj razini, ovo je poduzeće kroz 16 godina programa stipendiranja Za žene u znanosti nagradilo preko 60 stručnjakinja nadomak doktorata s područja prirodnih znanosti. 

Ova kompanija, koja je 2005. na globalnoj razini smanjila emisiju CO2 za 81 %, pravi je pokazatelj da svaka domena održivim naporima može gurati svijet prema naprijed. Više o svojim osviještenim projektima ispričat će vam L'Orealovi predstavnici u prezentaciji Create The Beauty That Moves The World.

 

Ericsson Nikola Tesla

Predstavnici Ericssona Nikole Tesle, dotaknut će se nepovoljne činjenice koja nam govori da upravo lokalni vodovodi te voda koja se isporučuje potrošačima bez obavljene obrade, a nekad i dezinfekcije, predstavljaju najveći zdravstveni rizik za sve nas.

Prošle je godine skoro 40 % analiziranih uzoraka vodovoda kojima upravlja lokalna zajednica u našoj zemlji bila zdravstveno neispravna. Kako bi vam navedene postotke stavili u bolji kontekst, to zapravo znači da 54 tisuće stanovnika, većinski iz ruralnih područja, nije imalo pristup provjerenoj i ispravnoj vodi za piće

Ovaj isporučitelj informacijsko-komunikacijskih usluga smislio je način kako da se i tome stane na kraj! Kroz digitalnu platformu WaterQ, koja će se moći koristiti i kao mobilna aplikacija, osjetno će se unaprijediti proces provjere kvalitete vode namijenjene za ljudsku potrošnju.

 

HEARTH thinking&doing 

Dok čekamo predavanje na temu Aktivizam ili kapitalizam – što je učinkovitije za dobrobit društva?, u kojem će predstavnici poduzeća HEARTH thinking&doing otkriti postoji li DOP ili iza svega stoji profit, mi ćemo se pozabaviti primjerima u kojima su se oni okrenuli socijalno inkluzivnoj budućnosti. 

Ova agencija prva je koja se u Hrvatskoj, ali i šire, bavi isključivo neprofitnim kampanjama baziranim na DOP-u, dok nit vodilja „lokalno, konkretno i što donosi stvarne promjene“ stoji iza svih njihovih projekata. U akciji Happycentar koja je pružila pomoć stradalim stanovnicima s područja Banovine, dokazali su da društveno odgovorno poslovanje može biti puno više od novčane donacije. 

Ove su jeseni pokrenuli i Trg hrvatskih velikanki, kako bi okrenuli nepovoljnu statistiku po kojoj manje od dva posto hrvatskih ulica i trgova nosi ime po uspješnim ženama iz naše prošlosti.

 

Zasadi stablo, ne budi panj!

Građanska inicijativa koja je potom postala i registrirana udruga, Zasadi stablo, ne budi panj!, kroz temu zelenih poslova i team buildinga predstavit će način poslovanja s trajnim utjecajem na okoliš i društvo. 

Udruga koja se u kratkom roku proširila iz matičnog im Varaždina do svake hrvatske županije u kojima sada broji članove, pravi je primjer uspješne priče. Svoju inicijativu pokrenuli su idejom da svatko može zasaditi stablo i tako doprinijeti borbi protiv klimatskih promjena. Dodatno, pokušavaju osvijestiti javnost i činjenicom da sadnjom stabala svoju životnu i radnu sredinu činimo zelenijom, a naposljetku i ugodnijom

Dijelom projekata kasnije su postali i njihovi poslovni partneri koji tako podižu ekološku svijest među svojim zaposlenicima, a pritom i širom zajednicom. Upravo im na taj način poduzeća pomažu u realizaciji strategija ublažavanja posljedica klimatskih promjena, i još važnije, tako su sve bliže zadanim EU standardima!

Markus Spiske; Unsplash

 

Drugi dan rezerviran je za:

Span

Span, domaća tvrtka koja je s vremenom izrasla u globalnu IT grupu sa širokom ponudom usluga u cloudu, u svojem će predavanju okupljenima razjasniti razliku između DOP-a te ESG-a. Ako slučajno ne znaš značenje kratice čiji je puni oblik environmental, social, and corporate governance, ne brini, mi smo tu kako bismo ti pojasnili. ESG, slično kao i DOP, njeguje održiv stav poduzeća prema zajednici. Onaj dio u kojem se navedeni termini razlikuju jest činjenica da ESG češće koriste ulagači kako bi mjerljivim metrikama provjerili održivost svog potencijalnog ulaganja. 

Poduzeće neumorno u svom uključivanju u socijalno osviještene projekte, ove se godine u akciji Krpe na hrpe uspješno obračunalo s tekstilom – jednim od najvećih zagađivača današnjice. Naime, početkom jeseni zaposlenici su tekstil koji više ne upotrebljavaju donijeli ispred tvrtke te ga potom poslali putem sjeverozapadne Hrvatske da se onda iskoristi na razne načine. Na tome ne misle stati već planiraju još akcija, kao i otvaranje kontejnera za tekstil na jednoj od svojih zagrebačkih lokacija.

 

Mazars

Još jedno poduzeće koje se uvelike fokusira na ESG i održivost je međunarodna revizorska i savjetodavna tvrtka Mazars sa svojom podružnicom u Hrvatskoj. Tvrtka čije je poslovno djelovanje usmjereno pomaganju drugim poduzećima da implementiraju održiv način poslovanja u svoje radne prakse, vjerno ističe kako je razvoj korporativne kulture ključ prema uspjehu. 

U svojoj će prezentaciji predstaviti praktične primjere DOP-a kroz neke od svojih volonterskih projekata, a kao pravi dokaz da u ovom poduzeću misle globalno s učinkom na lokalno je njihova Bee Sustainable akcija. Poticanjem volontiranja zaposlenika, u sklopu tog projekta, razvili su nekoliko aktivnosti kako bi pomogli ugroženim pčelama. Za ovogodišnji Dan Pčela ukrasili su vrt Doma za starije osobe Sveta Ana medonosnim raznolikim cvijećem, dok su godinu prije vrijednim donacijama pomogli OPG-ovima s potresom pogođenih područja.

 

Rockwool 

Među poduzećima koja će se sljedećeg tjedna predstaviti studentima je i Rockwool, a kada vas njegovi predstavnici upitaju Je li plava boja vaše latice? nadamo se da nećete ostati zbunjeni. 

Naime, ovaj kreativni naziv krasi njihov program stipendiranja koji već 14 godina služi kao odličan pokazatelj suradnje između akademske i gospodarske zajednice. Od debitantske godine, koja je bila 2008., Rockwool je kroz taj program financirao više od 450 projekata lokalne zajednice te je pružio priliku velikom broju iznadprosječnih mladih učenika/ca. Kroz njega su studenti dobivali prilike za stručne prakse ili studentske poslove u njihovom poduzeću, a mnogi ističu kako im je upravo taj program umanjio financijske brige za vrijeme studija. Kao dokaz izvrsnosti, Je li plava boja vaše latice? osvojila je sedam Zlatnih indeksa, nagrada koju naša Udruga godišnje dodjeljuje poduzećima koja svojim angažmanom najpovoljnije utječu na studentsku zajednicu.

 

Pošalji svoju prijavu!

Sada kada znaš što te očekuje, odluči se i postani dijelom projekta prijavom putem forme do 9. prosinca. Ne propustiti priliku i stečena znanja iskoristi za svaki svoj daljnji DOPrinos!

Saznaj više!

Za još zanimljivih blogova i informacija o korisnim projektima koje eSTUDENT organizira i provodi, prati web stranicu naše Udruge kao i društvene mreže. Scrollati kroz eSTUDENTove objave možeš na Facebooku, Instagramu i LinkedInu, a kako bi uvijek bio/la u tijeku s onime što ti pripremamo, pretplatiti se možeš i na newsletter.

Ostale objave

07. 02. 2024.

Kako dekorirati svoj životni prostor na studentskom budžetu

Donosimo nekoliko savjeta kako poboljšati svoje okruženje

06. 02. 2024.

PwC je iduće odredište STARTERovog projekta Izlet na buduće radno mjesto!

Pwc je iduće odredište STARTERovog projekta Izlet na buduće radno mjesto, broj mjesta je ograničen!

31. 01. 2024.

Budi što želiš, dođi i TI na karneval!

Saznajte koji hrvatski gradovi organiziraju karnevalske povorke i osigurajte si dobar provod u veljači.

31. 01. 2024.

It Starts With You: zašto uvijek zadatak kojem je rok u ponoć predam u 23:59?

Često odgađamo izvršavanje zadataka do zadnje minute. Je li uzrok tome lijenost, nedostatak samodiscipline ili je možda nešto potp...

Postani članom Udruge putem pristupnog procesa koji se odvija jednom godišnje!

Prijavi se na naš newsletter i među prvima saznaj za studentska natjecanja, projekte i ostale studentske pogodnosti :)

Strateški partneri