eStudent Logo
Održana je peta radionica LUMEN Data Science na temu: Data Science - Approaches and Processes

Održana je peta radionica LUMEN Data Science na temu: Data Science - Approaches and Processes

Autor: Laura Vidović, 25. 05. 2023.

Petu radionicu natjecanja LUMEN Data Science održala je udruga eSTUDENT u suradnji s našim partnerskim poduzećem Teva/Pliva u utorak, 25. travnja. 

Tema radionice bila je Data Science - Approaches and Processes, pomoću koje je svim natjecateljima omogućen opći, ali i temeljni pregled teme znanosti o podacima. 

Objašnjeno im je što ona podrazumijeva, kako pristupiti problemu podataka i koji su procesi potrebni kako bi se omogućio uspješan razvoj rješenja.

Radionicu koja je održana na engleskom jeziku vodili su dr. Thomas Berger (Manager Data Science) i Ricardo Almeida Costa (Business Data Engineer) iz Njemačke. Također, Vladimir Dujić napravio je kratki uvod i predstavio poslovanje Plive/Teve. 

Prezentirali su određene korake kako riješiti probleme, od kojih je prvi bio razumijevanje posla i problema, pomoću kojeg se nauči kako pravilno pristupiti problemu i razumjeti ciljeve projekta. 

Sljedeće je bilo razumijevanje i priprema podataka, pomoću kojih se nauče različite metode za vizualizaciju i sažimanje podataka korištenjem različitih tehnika inženjeringa podataka, kako bi se razumjeli i pripremili podaci za fazu modeliranja. 

Tijekom modeliranja se može naučiti kako se koristi strojno učenje i druge tehnike za dobivanje rezultata i njihovu interpretaciju. 

Unutar implementacije koja je istovremeno i zadnji korak, koriste se ilustracije automatizacije podataka od početka do kraja znanstvenog projekta. Također, moglo se naučiti i kako programirati grafičko sučelje za prikaz rezultata modela. 

Natjecateljima je objašnjena razlika između Data Science, što je pripremljena baza podataka i Data Strategy koja uključuje prikupljanje podataka i pripremu baze. 

Data Science je također zapravo mješavina različitih odjela, a neki od njih su IT, AI ili Machine Learning, Business/Domain knowledge i matematika i statistika. Tijekom posljednjih nekoliko godina zabilježen je i značajan rast broja podataka. 

Natjecateljima je prezentiran praktičan primjer iz Teve, gdje se pod razumijevanje posla i problema govorilo o broju zaliha i očekivanom broju prodanih proizvoda. 

Razumijevanje podataka uključivalo je grafičko prikazivanje atributa, dok je njihova priprema bila tijekom primjera prezentirana kao expiry i raw data od početka 2024. godine, ali i kao data prepared - pretvoreno u broj mjeseci do isteka roka trajanja. 

Modeliranje je bilo predviđanje postotka uništenih proizvoda i izrada dva modela - Neural network i Random forest. Zadnja dva koraka bila su evaluacija i implementacija. 

Svi natjecatelji aktivno su sudjelovali tijekom radionice, a na njenom kraju bilo je predviđeno i vrijeme tijekom kojeg su mogli postavljati pitanja. 

LUMEN Data Science natjecanje traje do 3. lipnja kada se održava završnica. Glavni cilj natjecanja je da svi sudionici steknu praktično znanje iz raznih područja, a istovremeno uz timski rad i analitičko razmišljanje dođu do kreativnih rješenja. 

Također, fokus je i na povezivanju studenata s partnerskim poduzećima kako bi ušli u svijet poslovnih prilika. Osim ugodne i prijateljske atmosfere, najuspješnije natjecatelje čekaju i vrijedne nagrade.

Saznaj više!

Više informacija o ovom, ali i drugim LUMEN natjecanjima, Udruzi i ostalim projektima pronađi na našoj web stranici ili društvenim mrežama Facebook, Instagram i LinkedIn. Prijavi se i na naš newsletter ako želiš biti u tijeku sa svim događanjima koje ti sprema eSTUDENT!

Ostale objave

10. 06. 2023.

Zamjena za more: ljeto u Zagrebu i ove godine pune brojni festivali

Ljetni dani u Zagrebu neće biti dosadni pa i ako ne ideš na more, imati ćeš priliku opustiti se na brojnim festivalima uz dobru hr...

09. 06. 2023.

Održana je završnica LUMEN platforme - jednog od najduljih i najvećih i studentskih natjecanja u regiji!

Nakon gotovo šest mjeseci intenzivnog rada na svojim projektima, natjecatelji su dočekali i službenu završnicu LUMENa

04. 06. 2023.

Osvježenje za nadolazeće ljeto: top 5 ljetnih bezalkoholnih koktela

Donosimo ti pet bezalkoholnih osvježavajućih koktela koji će ti obilježiti ovo vruće nadolazeće ljeto i koji će ti upotpuniti užit...

31. 05. 2023.

Završetak projekta It starts with you: osnaživanje kroz prepoznavanje i prevladavanje starih ovisnosti

Edukativni projekt It starts with you kojeg organizira tim Evaluacije unutar studentske udruge eSTUDENT službeno je završio poslje...

Postani članom Udruge putem pristupnog procesa koji se odvija jednom godišnje!

Prijavi se na naš newsletter i među prvima saznaj za studentska natjecanja, projekte i ostale studentske pogodnosti :)

Strateški partneri