eStudent Logo
Održan je treći IBRM: upoznali smo PwC i naučili kako izgraditi vlastiti brend

Održan je treći IBRM: upoznali smo PwC i naučili kako izgraditi vlastiti brend

Autor: Lara Kovačević, 09. 02. 2023.

Ovog utorka, 7. veljače 2023. u sklopu projekta Izlet na buduće radno mjesto svi zainteresirani studenti imali su priliku vidjeti kako PricewaterhouseCoopers funkcionira iznutra. Darija Dominković, Human Capital Manager predstavila je poduzeće te objasnila kako je PwC globalna tvrtka koja posluje u dvadeset i devet država.

PwCu je važno zadovoljstvo zaposlenika te zbog toga postoji Global People Survey – istraživanje o zadovoljstvu zaposlenika koje je anonimno. U zagrebačkom PwCu prosječna je dob zaposlenika 33,5 godina te 65% čine žene. Poduzeće radi od 1997. godine s 250 profesionalaca podijeljenih u četiri nadtima: Assurance, Advisory – Deals & Consulting, Tax & Legal te Iternal Firm Services.

Nakon predstavljanja tvrtke studenti su imali priliku čuti kako izgraditi vlastiti brend. Treba biti prepoznatljiv i jedinstven jer prvo i najvažnije pravilo brenda je prodaja osjećaja, ne proizvoda. Tri su koraka uspješnog brendiranja: autentičnost, diferencijacija i iskustvo

U prvom koraku izvršavanja brendiranja valja znati po čemu želimo biti zapamćeni i treba napraviti refleksiju na vlastitu osobnost kako bismo znali kako nas ljudi izvana vide. U drugom koraku brendiranja treba biti jasan, uočljiv, trebamo rasti i dijeliti svoja znanja. Postavljamo si pitanje: „Tko me treba poznavati te kako da doprem do njih na značajan način. Treći korak je strateško planiranje, tj. kako ojačati svoj brend u svakoj interakciji.

Studenti su imali prilike čuti zlatna pravila intervjuiranja: nemojte kasniti, nemojte biti gladni i žedni, primjereno se obucite, isključite mobitel, vježbajte intervju s osobom kojoj vjerujete, provjerite svoj životopis, nemojte glumiti i davati odgovore za koje mislite da očekuje poslodavac, raspitajte se o poslodavcu te uvijek imajte spremna pitanja za osobe koje vas intervjuiraju

Petra Užar, Human Capital Senior Specialist i Anita Abramović, Human Capital Senior Associate objasnile su kako izraditi dobar životopis: ukoliko je oglas na engleskom jeziku, CV šaljete na engleskom jeziku, provjerite gramatičke i pravopisne pogreške, nemojte imati više od dvije stranice CV-a, navedite hobije, šaljite uvijek u PDF formatu, navedite sva studentska iskustva te navedite poslovna iskustva koja su bliska poslu za koji se prijavljujete. Ukoliko šaljete otvorenu molbu, definirajte koji vas posao zanima.

Studenti su zatim imali priliku prošetati poduzećem te vidjeti kako ono uistinu izgleda.

Održan je treći IBRM: upoznali smo PwC i naučili kako izgraditi vlastiti brend

Odjel Advisory & Deals predstavili su Matija Dukić, Manager i Ivan Ljubanović, stažist čiji je zadatak transakcijsko savjetovanje, tj. procjena vrijednosti poduzeća pri kupnji i prodaji. Buy Side i Sell Side im je uz Due Diligents ono čime se najviše bave.

Marija Streny, Consultant i Matea Rašica, Consulting Associate predstavile su Advisory – Consulting, tj. poslovno savjetovanje. Zadatak im je pomoći klijentima kako da unaprijede tvrtku te ju savjetuju. Bave se optimizacijom procesa  te osmišljavaju strategije za financije ili HR odjele svojih klijenata. Izuzetno im je važan timski rad te ponekad putuju kod svojih klijenata. Objasnile su nam kako izgleda pristupni proces za posao u PwCu: prijava na oglas, rješavanje igrice gdje se testira engleski jezik te tri intervjua – na prvom su klasična pitanja, drugi ima bihevioralna pitanja dok je treći intervju case, tj. projektni zadatak.

EU Services predstavila je Sofija Smrndić, Senior Consultant. Njezin odjel bavi se projektima koje financira EU. Podijeljeni su u tri pododjela: Project Management, Javna nabava i Access to Finance. Članovi tima sudjeluju na projektima drugih timova kada je projekt financiran od strane EU. Pristupni proces je game based assessment koji se sastoji od tri zadatka: prva igrica je zbrajanje, oduzimanje, množenje i dijeljenje, druga je memory, a u trećoj igrici potrebno je riješiti labirint. Oni imaju i extra step zadatak, tj. napraviti prezentaciju na zadanu temu.

Anamaria Cajner, Senior Associate i Valentina Guja, Senior Associate predstavile su CMAAS. Njihov je zadatak izvještavanje tržišta kapitala, account advisory, poboljšanje korporativnog izvještavanja i proknjižavanje. Vezani su uz financijsku industriju te povezani s cijelom mrežom u Europi. 

Najveći odjel Revizija predstavili su Amel Omerčahić, Assurance Associate i Hrvoje Žuvela, Assurance Associate. Objasnili su kako izgleda pristupni proces za posao – 3 game based assessmenta, zadaci iz računovodstva, engleski jezik te tri intervjua. Njihov je zadatak pronaći greške koje su klijenti napravili te najviše koriste Excel.

Maša Bunjevac iz odjela Actuary predstavila je što to Actuary jest – analizom podataka procijeniti koliko je sredstava tvrtkama potrebno za buduće troškove. Izrađuju modele uz prethodno iskustvo za buduća moguća događanja te procjenjuju koliko novca uložiti u projekte. Najviše je zaposlenika sa PMF-a, a najkorišteniji program im je Excel.

Sanja Jakupović dolazi iz TLSa, a zadatak njezinog odjela je izrađivati porezne preglede te analiza transakcija za PDV za Hrvatsku. Prate nove regulative te prijave za poticaj za ulaganje.

IT Reviziju predstavili su Frano Ivanović i Luka Lučić. Pristupni proces sastoji se od game based assessmenta, ispita iz engleskog jezika, ispita iz informacijskih sustava te računovodstveni dio. Njihov odjel Risk Assurance radi u četiri pododjela: Digital Audit, Information/ Cyber Security, Process Automation te GRC.

Održan je treći IBRM: upoznali smo PwC i naučili kako izgraditi vlastiti brend

Uvijek nam je drago organizirati "Izlet na buduće radno mjesto" upravo zbog mogućnosti individualiziranog pristupa studentima koji nam dođu u posjetu. Trudimo se dati konkretnu informaciju koja zanima studente, pokazati prostor u kojem radimo, upoznati sa radom različitih odjela, ispričati više o samom procesu regrutacije i otvorenim natječajima te mogućnostima zaposlenja. Nadamo se da smo uspjeli približiti studentima atmosferu koja je u PwCu, te da su dobili odgovor na sva pitanja s kojima su došli kod nas. – govori nam Petra Užar.

Matej Štetić na petoj je godini na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, smjer Analiza i poslovno planiranje te je podijelio svoj dojam: 

Upoznat sam već s PricewaterhouseCoopers, no nisam znao čime se pobliže bave te sam doznao mnogo informacija, konkretno otkrio sam da se bave akturastvom što me zainteresiralo i mislim da ću se prijaviti ovdje za posao.

Lucija Rašić četvrta je godina na EFZGU, smjer Analiza i poslovno planiranje:


Odlučila sam se prijaviti na ovaj Izlet kako bih dobila uvid u svakodnevne zadatke zaposlenika te kako bih otkrila odgovaraju li moji interesi danim pozicijama. Mislim da je poduzeće dalo odličan uvid, zaposlenici su bili pristupačni, potrudili su nam približiti poslovanje jednostavnim jezikom. Sviđa mi se što su inkluzivni, što ne očekuju predznanje te ne daju mogućnost samo ekonomistima već i osobama s drugih fakulteta.

Saznaj više!

Ukoliko želite znati više o ovome i ostalim projektima koje provodimo, posjetite našu web stranicu. Kako ne biste propustili najnovije informacije o radu Udruge, zapratite nas na društvenim mrežama – Facebooku, Instagramu i LinkedInu. Pretplatite se i na naš newsletter kako biste dobili sve obavijesti o radu Udruge na mail.

Ostale objave

10. 06. 2023.

Zamjena za more: ljeto u Zagrebu i ove godine pune brojni festivali

Ljetni dani u Zagrebu neće biti dosadni pa i ako ne ideš na more, imati ćeš priliku opustiti se na brojnim festivalima uz dobru hr...

09. 06. 2023.

Održana je završnica LUMEN platforme - jednog od najduljih i najvećih i studentskih natjecanja u regiji!

Nakon gotovo šest mjeseci intenzivnog rada na svojim projektima, natjecatelji su dočekali i službenu završnicu LUMENa

04. 06. 2023.

Osvježenje za nadolazeće ljeto: top 5 ljetnih bezalkoholnih koktela

Donosimo ti pet bezalkoholnih osvježavajućih koktela koji će ti obilježiti ovo vruće nadolazeće ljeto i koji će ti upotpuniti užit...

31. 05. 2023.

Završetak projekta It starts with you: osnaživanje kroz prepoznavanje i prevladavanje starih ovisnosti

Edukativni projekt It starts with you kojeg organizira tim Evaluacije unutar studentske udruge eSTUDENT službeno je završio poslje...

Postani članom Udruge putem pristupnog procesa koji se odvija jednom godišnje!

Prijavi se na naš newsletter i među prvima saznaj za studentska natjecanja, projekte i ostale studentske pogodnosti :)

Strateški partneri