eStudent Logo
Održan je prvi IBRM ove godine: Bonsai.tech naučio nas je kako funkcionira umjetna inteligencija

Održan je prvi IBRM ove godine: Bonsai.tech naučio nas je kako funkcionira umjetna inteligencija

Autor: Lara Kovačević, 26. 10. 2023.

Ovog utorka, 17. listopada 2023. u sklopu STARTERovog projekta Izlet na buduće radno mjesto Bonsai.tech ugostio je sve zainteresirane studente. 

Martina Horvat, Growth Manager predstavila je ovo poduzeće osnovano 2017. čiji je fokus na automatizaciju poslovnih procesa. 

Ana Kokor, Intelligent Solutions Team Lead objasnila je kako rade s umjetnom inteligencijom, ali i kako stvoriti potpuno prilagođene modele te implementirati gotova rješenja. Objasnila je i tko je sve potreban da bi AI/ML tim funkcionirao. Data Scientist stručnjak je za naprednu analizu podataka koja koristi metode strojnog učenja za izvlačenje značenja iz podataka kao i podršku u donošenju poslovnih odluka. ML inženjer stručnjak je specijaliziran za stvaranje i implementiranje algoritama i modela koji omogućuju računalima učenje iz podataka. MLOps inženjer stručnjak je koji se bavi automatizacijom i skaliranjem radnih procesa strojnog učenja od razvoja do produkcije. AI inženjer je software developer specijaliziran za integraciju AI rješenja dostupnih preko API-ja.

Zvonimir Sučić, Data Scientist objasnio je kako funkcioniraju recommender sustavi, tj. sustavi koji korisnicima nudi personalizirane preporuke za proizvode, usluge i informacije, a temelje se na prethodnim interakcijama i informacijama o korisniku ili karakteristikama predmeta preporuke. Cilj recommender sustava je automatski generirati preporuke koje su najrelevantnije za korištenje čime se poboljšava korisničko iskustvo i vjerojatnost pozitivne interakcije korisnika s preporučenim sadržajima. Recommender sustavi koriste se svakodnevno; u online kupnji, streaming servisima, glazbenim platformama i društvenim mrežama.

Ivan Zatezalo, Machine Learning Engineer kreirao je eSTUDENT GPT kako bi studentima pokazao kako smo svi u mogućnosti napraviti vlastiti Chat GPT. Studenti su prvo dobili konkretne informacije kako na jednostavan i precizan način napraviti vlastiti jednostavni oblik Chat GPT-a, a zatim je slijedio praktični dio gdje su studenti vidjeli ovaj unikatni eSTUDENT GPT te mu postavljali pitanja.

Održan je prvi IBRM ove godine: Bonsai.tech naučio nas je kako funkcionira umjetna inteligencija

Martina Horvat podijelila je s nama zašto su odabrali umjetnu inteligenciju kao temu Izleta:

Umjetna inteligencija trenutno je buzzword i tema o kojoj se puno priča te nam je bitno razjasniti koji su benefiti umjetne inteligencije, što je umjetna inteligencija, a što je čista automatizacija i koji su benefiti korištenja umjetne inteligencije u različitim poduzećima. Naša je zamisao bila educirati studente, ali i razjasniti kakva je umjetna inteligencija i Chat GPT.

Ivan Vuković, voditelj STARTERa objasnio je zašto je Izlet u Bonsai.tech bitan:

Bonsai.tech bavi se brzorastućom industrijom s kojom će se studenti u budućnosti susretati. Bitno je da se studenti već sada upoznaju s načinom i ciljevima rada poduzeća koja se bave radom s umjetnom inteligencijom.

Nino Šimić studira Matematičku statistiku na PMFu,a snama je podijelio svoje dojmove:

Posebno mi se svidjelo predavanje o Chat GPT-u, Open AI-u i njihovim mogućnostima. Predavanje o recommeder sustavima bilo je dosta informativno s obzirom da dosad nisam čuo o tome, a ipak imamo doticaja s njima kroz Netflix, Spotify itd. Bilo mi je dobro što smo na kraju imali primjere kako sami napraviti Chat GPT i kako svatko od nas tako nešto može napraviti.

Dora Baričević, studentica Računarstva na FER-u rekla nam je što joj se svidjelo:

Jako mi se svidio ovaj Izlet. Mislim da je bilo dosta korisno, svidjelo mi se pogotovo predavanje o recommender sustavima jer je zanimljivo vidjeti što se događa u pozadini kada koristimo društvene mreže gdje nam se preporučuje određeni sadržaj.

Saznaj više!

Ako želite znati više o ovome i ostalim projektima koje provodimo, posjetite našu web stranicu. Kako ne biste propustili najnovije informacije o radu Udruge, zapratite nas na društvenim mrežama – Facebooku, Instagramu, LinkedInu, YouTubeu i TikToku. Pretplatite se i na naš newsletter kako biste dobili sve obavijesti o radu Udruge na mail.

Ostale objave

07. 02. 2024.

Kako dekorirati svoj životni prostor na studentskom budžetu

Donosimo nekoliko savjeta kako poboljšati svoje okruženje

06. 02. 2024.

PwC je iduće odredište STARTERovog projekta Izlet na buduće radno mjesto!

Pwc je iduće odredište STARTERovog projekta Izlet na buduće radno mjesto, broj mjesta je ograničen!

31. 01. 2024.

Budi što želiš, dođi i TI na karneval!

Saznajte koji hrvatski gradovi organiziraju karnevalske povorke i osigurajte si dobar provod u veljači.

31. 01. 2024.

It Starts With You: zašto uvijek zadatak kojem je rok u ponoć predam u 23:59?

Često odgađamo izvršavanje zadataka do zadnje minute. Je li uzrok tome lijenost, nedostatak samodiscipline ili je možda nešto potp...

Postani članom Udruge putem pristupnog procesa koji se odvija jednom godišnje!

Prijavi se na naš newsletter i među prvima saznaj za studentska natjecanja, projekte i ostale studentske pogodnosti :)

Strateški partneri