eStudent Logo
Održan CSR in spotlight: saznaj što se o održivim radnim praksama učilo prošlog tjedna!

Održan CSR in spotlight: saznaj što se o održivim radnim praksama učilo prošlog tjedna!

Autor: Filip Dešman, 12. 12. 2022.

Projekt CSR in spotlight, namijenjen promicanju važnosti društveno odgovornog poslovanja, održao se kroz dva dana, u srijedu 7. prosinca na kampusu Visokog učilišta Algebra i u petak 9. prosinca na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu. Dvodnevno događanje u organizaciji tima Društveno odgovorno poslovanje (DOP) unutar udruge eSTUDENT pružilo je platformu predstavnicima iz ukupno šest poduzeća i udruga. Oni su okupljenim studentima kroz primjere svojih održivih radnih praksi isticali važnost DOP-a te korporativne brige o zajednici i okolišu

Na prvom danu koji se tematski usmjerio na business stranu DOP-a, projekt je predavanjem Create The Beauty That Moves The World otvorio Darko Suljičić, CSR communications specialist iz L'Oreala Adrie. Kroz svoje predavanje posebno je istaknuo da CSR, odnosno DOP, obuhvaća svaki odjeljak njihovog poduzeća te da je rezultat sinergije svih zaposlenika. 

Predstavnik je prezentirao DOP prakse kroz primjere programa stipendiranja Za žene u znanosti koji od 2007. nagrađuje stipendistice nadomak doktorata s područja prirodnih znanosti. Također se osvrnuo na L'Oreal Citizen Day u kojem su zaposlenici hrvatske filijale obavili preko 5 000 volonterskih sati te napore kroz koje se kompanija bori za lakše zapošljavanje pripadnika ranjivih skupina

Predstavio je i hrvatske udruge koje se bave promicanjem DOP-a i kroz čiji se rad svi možemo educirati. To su HR PSOR i ogranak unutar Hrvatske gospodarske komore, a svoje je izlaganje završio najavom obveznog nefinancijskog izvještavanja. Naime, od 2024. svaka će se kompanija u Hrvatskoj morati očitovati i o svojim društveno odgovornim praksama.

CSR in spotlight, 2022.

 

Ericsson Nikola Tesla

Sljedeći predstavnik bio je Ivica Projić iz Ericssona Nikole Tesle koji se na samom početku također referirao na nefinancijsko izvještavanje. Izlaganje u kojem je prezentirao digitalnu platformu za provjeru kvalitete vode iz lokalnih vodovoda, WaterQ, pravi je primjer prikaza rada na jednom društveno odgovornom projektu.

„Mi u timu koji radi na ovom projektu imamo kolege koji su svježe došli s fakulteta i rekao bih da su njihov doprinos i motivacija čak i ključni. Odnosno, upravo oni su ti koji vrlo kvalitetno promišljaju o problematici“, opisao je predstavnik angažman zaposlenika koji su u kompaniju došli brzo po završetku studentskih dana.

U svojoj je prezentaciji pojasnio da projekt promovira brzu i razumljivu komunikaciju s korisnicima te da zajedno sa svojim timom sagledava načine u kojima big data može dodatno olakšati taj proces. Kako bi prisutni dobili doživljaj putovanja na jednu od ruralnih lokacija, pokazao je i videozapis iz Kalinja u kojem kolege iz sustava javnog zdravstva također naglašavaju korist ovakve informacijske platforme.

 

HEARTH thinking&doing  

Potom je uslijedio Igor Mladinović, kreativni direktor agencije HEARTH thinking&doing koja je nastala prije dvije godine i koja se od tada posvetila raznim domenama djelovanja; od ženskih prava pa sve do ekologije. U predavanju naziva Aktivizam ili kapitalizam – što je učinkovitije za dobrobit društva?, istaknuo je kako u vremenima kada su na globalnoj razini prirodni resursi gotovo pa istrošeni, velika je važnost u mijenjanju zakona, a sukladno tome i mijenjanju društva. 

Nastavno je predstavio primjere društveno odgovornih reklamnih kampanja na kojima su radili sadašnji članovi HEARTHA-a, na nekima i prije nego se agencija osnovala. 

Jedna od njih, Trg hrvatskih velikanki, trenutno je i najaktualnija, a u svojoj osnovi ima peticiju za koju se predstavnik nada da će potom dospjeti u zagrebačku skupštinu na raspravu. Cilj je da se na sljedeći Dan žena Trg hrvatskih velikana ravnopravno podijeli, tako da i velikanke dobiju svoje priznanje.

Na pitanje trebaju li se mladi prije dolaska na radno mjesto o održivim radnim praksama educirati, odgovorio je:

„Apsolutno je važno da se obrazuju jer će ih to dočekati na radnom mjestu i bilo bi dobro da budu u boljoj poziciji nego netko tko radi dugi niz godina, a nije s tim odrastao i ne zna što bi, a DOP mu je kao nametnuta stvar koju odjednom mora napraviti.“

 

Predavanje tima DOP

Potom je uslijedila prezentacija tima DOP čije su se članice fokusirale na temu multinacionalnih kompanija i njihove primjene „društveno odgovornog“ u svom poslovanju. Kroz predavanje istaknule su poslovanje u sivoj zoni, zajedno s primjerima nepoštivanja DOP-a poput prisilnog dječjeg rada, greenwashinga te opasnih kemijskih elemenata u sastavima određenih proizvoda

Također su prikazale i povijesni pregled DOP-a u svijetu i Hrvatskoj, s naglaskom na prvu domaću konferenciju organiziranu 2004.

„Multinacionalne kompanije termin su s kojim smo svi upoznati, ali bilo je zanimljivo staviti ih u kontekst društveno odgovornog poslovanja i prikazati kako iste, kad se zagrebe ispod površine, ne funkcioniraju onako kako nam se čini. Bilo je zanimljivo prenijeti i pročitati nešto o tome i još više se educirati“, otkrila je Beata Patljak, članica tima DOP i jedna od zaslužnih za njihovu prezentaciju.

Kako bi stečena znanja okupljeni mogli provjeriti, a sukladno tome i potvrditi, uslijedio je kviz. Oni s najboljim rezultatima osvojili su nagrade koje su donirali prijatelji i partneri ovog projekta. 

„Snašao sam se, većina odgovora bila je u prezentaciji, pa ako se dobro pratilo, moglo se puno i naučiti!“, naglasio je pobjednik kviza Matej Galić.

CSR in spotlight, 2022.

 

Zasadi stablo, ne budi panj!

Prvi dan projekta završio je predavanjem Mateje-Anđeline Kramar, predsjednice udruge Zasadi stablo, ne budi panj! Dosljedna premisi svoje Udruge, na kampus Algebra donijela je jednu sadnicu drva ginkgo, dok je za organizaciju događanja imala samo riječi hvale. 

„Vidim da su poznata imena bila uključena, stvarno jaka imena za koja i mi znamo da se bave zelenom tranzicijom, svatko od njih na svoj određen način. Mislim da ste svoj posao odradili odlično, od prostora do organizacije!“, poručila je predsjednica spomenute Udruge.

Svoje izlaganje započela je presjekom višegodišnjeg puta koji je njenu Udrugu iz Varaždina doveo do svakog kutka Republike Hrvatske, ali i susjednih zemalja. Nazočnima je potom pojasnila ideju ekoloških team buildinga koje provode u gradskom voćnjaku u Varaždinu, a u kojima sudionici raznih poduzeća biraju između 40 aktivnosti s dugotrajnim povoljnim utjecajem na okoliš. Kako to nije jedina aktivnost u koju Udruga uključuje poduzeća, dokazuje i njihova kampanja sadnje stabala na kojoj prema ugovoru i predstavnici istih moraju biti prisutni. 

Interaktivno izlaganje uključivalo je i brzu brainstorming sesiju kroz koju je prikazana važnost korištenja biootpada, pogotovo na zemljanim površinama gdje se biljni život ponovno treba revitalizirati. 

 

9. prosinac ugostio je novu skupinu predavača

Drugi dan projekta s fokusom na teme iz domene društva (community) održao se na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Prvo predavanje imala je Lara Šercar, koordinatorica skupine Community unutar udruge eSTUDENT, koja je prisutnima izložila ulogu naše Udruge u promicanju društveno odgovornih aktivnosti.

 

Mazars

Ana Talajić, HR managerica i CSR ambasadorica revizorske kompanije Mazars, okupljenima je predstavila volonterske projekte tvrtke koja je prema njenim riječima: „Svjesna budućnosti koju trebamo ostaviti našim generacijama kako bi izgrađivali snažnije i održivije gospodarstvo.”

U svojoj je prezentaciji prikazala Bee Sustainable akciju kojom se kroz dvije godine pružila pomoć ugroženim pčelama s naših prostora. Također je predstavila projekt 72 sata bez kompromisa, zajedno s akcijama u kojima zaposlenici Mazarsa organiziraju filmske projekcije za starije osobe, čitaju priče pacijentima u dječjoj bolnici te brinu o darivanju najmlađih u vrijeme božićnih i uskršnjih blagdana.

Tog petka moglo se čuti i o njihovom planu koji do 2024. ima za cilj rodno izbalansirati bazen poslovnih talenata, a upravo mali koraci, poput recikliranja i ukidanja plastike u njihovim uredima, ključni su za prijelaz na održivost i boljitak cijele zajednice.

Više o DOP-u svatko može naučiti iz izvještaja koji su dostupni na njihovoj web stranici, a naglasila je da im se studenti s idejama za akcije svakako mogu javiti.

CSR in spotlight, 2022.

Nakon ovog predavanja ponovno su uslijedile prilike za provjeravanje i nagrađivanje usvojenog znanja. Putem kviza testiralo se sve što su okupljeni u dva dana imali prilike čuti, a kako bi se što više nagrada moglo podijeliti, tim DOP osmislio je i zanimljivu križaljku. 

 

ROCKWOOL

Kraj ovog društveno odgovornog projekta došao je po završetku predavanja Anđelke Toto Ormuž, voditeljice korporativnih poslova iz poduzeća ROCKWOOL Adriatic. Predstavnica tog poduzeća je, impresionirana brojem nazočnih, izrazila da upravo ovakvi susreti predstavljaju dobru platformu mladima za širenje znanja. 

Prema njenim riječima, svaki bi poslodavac trebao tražiti mlade ljude koji su ambiciozni i vrijedni, dok su studentima ovakva događanja od izrazite važnosti jer pružaju priliku za networking i prezentaciju potencijalnim poslodavcima.

U svojem se predavanju fokusirala na dobrobit proizvoda od kamene vune koji imaju bitnu ulogu u očuvanju zdravlja ljudi, a važni su faktori i pri energetskoj učinkovitosti. Jedan od ciljeva njihove kompanije je smanjivanje emisije CO2 (do 2034. žele smanjiti za čak 30 %), dok je njihov proizvodni pogon u Istri najveća greenfield investicija u državi.

Također se dotakla i njihovog programa stipendiranja Je li plava boja vaše latice? koji je kroz 14 godina pružio priliku studentima da stručne prakse i studentske poslove iskuse upravo u njihovoj kompaniji. Objasnila je da se isti mogu obavljati u njihovom istarskom pogonu, kao i u zagrebačkom uredu te da svaki student dobiva kvalitetnog mentora s područja koje studira

 

Nova znanja i zadovoljni studenti

Projekt koji je i ove akademske godine educirao studentsku populaciju o važnosti društveno odgovornog poslovanja, ponovno se pokazao uspješnim. Među okupljenima studentima, prijašnje poznavanje ovoga pojma osjetno je variralo, no svi su bili složni o korisnosti ovog događanja. 

„Uopće dosad nisam bio upoznat s terminom niti kroz moj fakultet niti smjer. Svi bi trebali znati ono što smo mi danas naučili, barem kroz neke radionice ako ne kroz same kolegije“, poručio je Benjamin Peronja, student Pomorske nautike na Sveučilištu u Splitu.

Oni koji su određena znanja već posjedovali, istaknuli su druge zanimljivosti:

„Kako sam student Ekonomike energije i okoliša, često spominjemo društveno odgovorno poslovanje. Smatram da, iako se time često bavimo na smjeru, nekad je teško razlikovati posluju li firme društveno odgovorno ili je još jedan oblik greenwashinga“, izjava je Tome Vlajčića, studenta 5. godine Ekonomskog fakulteta.

CSR in spotlight, 2022.

 

Saznaj više!

Ako želiš saznati više informacija o samoj Udruzi ili sličnim projektima, posjeti našu web stranicu ili društvene mreže - Facebook, Instagram  i LinkedIn. Kako ne bi  propustio/la novosti koje  donosimo u novoj akademskoj godini, možeš se pretplatiti na newsletter.

Ostale objave

07. 02. 2024.

Kako dekorirati svoj životni prostor na studentskom budžetu

Donosimo nekoliko savjeta kako poboljšati svoje okruženje

06. 02. 2024.

PwC je iduće odredište STARTERovog projekta Izlet na buduće radno mjesto!

Pwc je iduće odredište STARTERovog projekta Izlet na buduće radno mjesto, broj mjesta je ograničen!

31. 01. 2024.

Budi što želiš, dođi i TI na karneval!

Saznajte koji hrvatski gradovi organiziraju karnevalske povorke i osigurajte si dobar provod u veljači.

31. 01. 2024.

It Starts With You: zašto uvijek zadatak kojem je rok u ponoć predam u 23:59?

Često odgađamo izvršavanje zadataka do zadnje minute. Je li uzrok tome lijenost, nedostatak samodiscipline ili je možda nešto potp...

Postani članom Udruge putem pristupnog procesa koji se odvija jednom godišnje!

Prijavi se na naš newsletter i među prvima saznaj za studentska natjecanja, projekte i ostale studentske pogodnosti :)

Strateški partneri