10. 06. 2023.
Zamjena za more: ljeto u Zagrebu i ove godine pune brojni festivali
Ljetni dani u Zagrebu neće biti dosadni pa i ako ne ideš na more, imati ćeš priliku opustiti se na brojnim festivalima uz dobru hr...
Autor: Katarina Sekol, 31. 05. 2022.
U subotu, 21. svibnja održana je radionica Interkulturalni društveni vrt u Pogonu Jedinstvo u sklopu projekta Zeleni eMJESEC koji organizira eSTUDENTov tim Dobrotvorne i ekološke aktivnosti. Polaznici radionice dobili su mnoštvo korisnih savjeta o sadnji na balkonu te su i sami isprobali presaditi pojedine biljke. S rukama u zemlji, pažljivo su slušali riječi voditeljica i upijali informacije o važnosti kvalitetne zemlje, gnojivu i zalijevanju.
Polaznici radionice učili su saditi i brinuti o biljkama
Biljkama su za rast prijeko potrebne hranjive tvari koje dobivaju upravo iz komposta. Razgradnja biomase prirodan je proces koji se događa svuda oko nas, a produkt navedenog procesa je vrijedan resurs za uzgoj biljaka. Kružni proces kompostiranja započinje s organskim otpacima koji se postupno razgrađuju te time nastaju hranjive tvari koje potom biljke upijaju.
Odlaganje biootpada u urbanim sredinama može biti izazovno zbog prostorne ograničenosti i nedostatka prikladnih kontejnera. Polaznici radionice naučili su kako mogu napraviti vlastiti komposter i kompostirati biootpad bez nastajanja procjednih voda i neugodnih mirisa.
Uspješan proces razgradnje osigurat će nam znanje o pravilnom kompostiranju, točnije razlikovanje tvari koje možemo ili ne smijemo ubaciti u komposter.
Polaznici radionice okušali su se u izgradnji kompostera
Zašto i kako smanjiti bacanje hrane?
Statistički podaci iz 2016. godine dokazuju da se u svijetu proizvodi količina hrane koja može nahraniti čitavu ljudsku populaciju, a i dalje u pojedinim zemljama ljudi umiru od gladi.
Svake godine bacimo jednu trećinu hrane koju proizvedemo. Iz čega proizlazi da 1.3 milijarde tona hrane godišnje završi u otpadu, a 940 milijardi dolara godišnje uloženo je u proizvodnju hrane koja se baci.
Oko 10% stakleničkih plinova oslobađa se tijekom proizvodnje hrane koju ne pojedemo.
Jedan čovjek od devetero ljudi nema dovoljno hrane te pati od pothranjenosti. Prema izračunima iz 2015. 793 milijuna ljudi u svijetu je pothranjeno.
Jedna četvrtina hrane koju trenutno bacamo, nahranila bi 870 milijuna gladnih ljudi, navodi Ozharvest.
Jednostavni savjeti koje možete primijeniti u vlastitom kućanstvu kako biste smanjili hiperprodukciju biootpada:
· Iskoristite namirnice koje imate kod kuće te napravite popis prije kupovine
· Isplanirajte unaprijed obroke koje ćete pripremati sljedeći tjedan
· Zamrznite bobičasto voće i određeno povrće jer će vam sigurno zatrebati
· Napravite vlastiti komposter i educirajte se o odvajanju otpada i kompostiranju
Saznaj više!
O novim projektima i nadolazećim događajima čitajte na našem webu te zapratite Facebook, Instagram i LinkedIn profile. Ako ne želite propustiti novosti koje donosimo, pretplatite se na naš newsletter.
10. 06. 2023.
Ljetni dani u Zagrebu neće biti dosadni pa i ako ne ideš na more, imati ćeš priliku opustiti se na brojnim festivalima uz dobru hr...
09. 06. 2023.
Nakon gotovo šest mjeseci intenzivnog rada na svojim projektima, natjecatelji su dočekali i službenu završnicu LUMENa
04. 06. 2023.
Donosimo ti pet bezalkoholnih osvježavajućih koktela koji će ti obilježiti ovo vruće nadolazeće ljeto i koji će ti upotpuniti užit...
31. 05. 2023.
Edukativni projekt It starts with you kojeg organizira tim Evaluacije unutar studentske udruge eSTUDENT službeno je završio poslje...