eStudent Logo
Network of STEM – pregled ovogodišnjeg projekta

Network of STEM – pregled ovogodišnjeg projekta

Autor: Tea Stanko, 29. 05. 2023.

Ovogodišnji STEMpozij i STEM razgovor uspješno su završeni, a u nastavku vam donosimo pregled istih.

U petak 19. svibnja održan je STEM razgovor s PLIVOM, a tema razgovora bila je „Od A do AI – kako izgleda Data management u PLIVI“. Marta Vrkić iz odjela HR upoznala nas je s PLIVOM i Tevom, njihovim poslovanjem te mogućnostima zapošljavanja za studente. Zatim je Tomislav Paj iz odjela Upravljanje podacima objasnio studentima zašto su podaci važni, odnosno važnost čitanja, analize, upravljanja i općenitog rada s podacima. Pokazao je primjere nedavnog korištenja podataka, faze upravljanja podacima te upoznao studente s pojmovima poput: Big Data, Data Science, Machine Learning te Artificial Intelligence.

Zaposlenici PLIVE na pitanja studenata odgovarali su precizno i jasno, što je omogućilo studentima da bolje i jasnije shvate specifične stvari koje ih zanimaju u vezi poslovnog svijeta te mogućnostima zaposlenja u PLIVI tijekom i nakon studija. Predavači su na edukativan i dinamičan način studentima uspjeli približiti čime se PLIVA bavi te konkretno o području upravljanja podacima.

Sljedećeg je dana, u subotu 20. svibnja, održan STEMpozij gdje smo mogli čuti pet predavanja koja su pripremili studenti STEM područja.

Lea Raos, studentica Fakulteta kemijskog inženjerstva i tehnologije u Zagrebu, predstavila je EKO GLOBUS, jedan od projekata na kojemu trenutno radi. Cilj je projekta osvijestiti mlađe generacije o ekološkim problemima s kojima se danas, nažalost, sve više susrećemo. Zagađenje zraka, vode i tla opisuje i demonstrira na djeci razumljive načine. Upozorila je publiku da posebno obrati pažnju na odlaganje baterija te ih je savjetovala da iste mogu donijeti na njezin fakultet, kao i u pojedine trgovine. Svestrana i simpatična Lea također je publici ukratko predstavila još nekoliko projekata na kojima radi.

Iva Dragun, Loren Petrušić, Ana Barać i Ivan Blažanović, studenti Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta u Zagrebu (pod pokroviteljstvom udruge CPSA i Studentskog zbora) predstavili su svoj projekt na kojemu su radili ove akademske godine, a koji je zaživio u obliku podcasta. Podcast Pod mikroskopom pobliže otkriva zanimljivosti o raznim temama iz područja biomedicine i zdravstva. Sam je podcast podijeljen u dvije sezone prošlost i budućnost, a svaka sezona sadrži četiri epizode. Na kraju predstavljanja projekta, razgovaralo se i o organizacijskim problemima s kojima su se studenti susreli, inspiraciji za pokretanje projekta i sličnim temama.

Bruna Krčelić i Lovro Krčelić predstavili su nam Gestikulator - platformu za učenje hrvatskog znakovnog jezika. Zajedno sa svojim kolegom Nikolom Tomažinom, pronašli su inspiraciju u nedostatku prevoditelja Hrvatskog znakovnog jezika te u prošlogodišnjem LUMEN Development natjecanju i odlučili napraviti aplikaciju koja bi pomogla pri učenju Hrvatskog znakovnog jezika. 

 

Aplikacija je gemificirana, što znači da funkcionira na princip igranja te tako korisniku uz učenje pruža i zabavu. Lovro i Nikola bili su zaduženi za sam razvoj aplikacije, dok im je Bruna pomogla u dizajnu. Suradnja s Hrvatskim savezom gluhih i nagluhih omogućila im je potrebne video materijale koji uvelike olakšavaju proces učenja. Također, podijelili su s nama svoje iskustvo i dojmove prilikom izrade same aplikacije i naglasili važnost dobre organizacije.

Mislav Brnčić predstavio je rad kojim je osvojio Rektorovu nagradu u akademskoj godini 2021./2022. pod nazivom Simulacija potrebne energije za grijanje nastambi na Marsu. Cilj mu je bio provesti simulacije potrebne energije za grijanje nastambi na Marsu te analizirati utjecajne parametre. Analizu je proveo na četiri nastambe s natjecanja NASA's 3D printed Habitat Challenge koje oblikom ovojnice predstavljaju različite koncepte korištenja tehnologije 3D printanja pri različitim stupnjevima autonomne gradnje. Rezultati su pokazali da zbog jako niskih temperatura na Marsu analizirane nastambe imaju znatno veću godišnju potrebnu energiju za grijanje od onih koje bi imale na Zemlji, ali treba uzeti u obzir i to da jedna godina na Marsu traje više od 16 000 sati (što bi odgovaralo otprilike dvije godine na Zemlji). Također, rezultati su pokazali da potrebe grijanja značajno ovise i o toplinskim svojstvima zida.

Petra Nikšić i Matija Duda također su predstavili rad s kojim su osvojili Rektorovu nagradu u akademskoj godini 2020./2021. sa svojim kolegama s Fakulteta strojarstva i brodogradnje, pod nazivom Individualizirana 3-D printana endoproteza koljena. Na početku su nas upoznali s osnovama anatomije koljena te uloge parcijalne proteze. Nakon toga su opisali postupak izrade njihova rada, od slikovnog zapisa putem CT-a, preko 3-D printanja koje se baziralo na negativu CT zapisa. Predstavljanje je bilo vrlo lako razumljivo i zanimljivo, a slušatelji su na kraju ponudili razna pitanja interdisciplinarnog karaktera.

Komentari publike na STEMpozij bili su pozitivni, a studenti najviše ističu da im se svidjelo upoznavanje novih tema STEM područja, o kojima do sada nisu toliko znali.

„Drago nam je čuti pozitivne komentare pasivnih i aktivnih sudionika na samu organizaciju projekta. Projekt Network of STEM nastao je s ciljem poticanja interdisciplinarnosti kojeg smo ove godine svakako i ostvarile. Smatramo da je STEMpozij bio odlična prilika za networking s drugim proaktivnim studentima i poticaj svima nama da je dobro izaći iz comfort zone i okušati se u nečem novom.“ - Antonia Smolić i Iva Bakarić, voditeljice projekta Network of STEM.

Saznaj više!

Više informacija o ovom i sličnim projektima te udruzi eSTUDENT pronađi na web stranici i društvenim mrežama: Facebook, Instagram i LinkedIn. Prijavi se i na newsletter, ako želiš biti u tijeku sa svim događanjima koje ti sprema eSTUDENT!

Ostale objave

07. 02. 2024.

Kako dekorirati svoj životni prostor na studentskom budžetu

Donosimo nekoliko savjeta kako poboljšati svoje okruženje

06. 02. 2024.

PwC je iduće odredište STARTERovog projekta Izlet na buduće radno mjesto!

Pwc je iduće odredište STARTERovog projekta Izlet na buduće radno mjesto, broj mjesta je ograničen!

31. 01. 2024.

Budi što želiš, dođi i TI na karneval!

Saznajte koji hrvatski gradovi organiziraju karnevalske povorke i osigurajte si dobar provod u veljači.

31. 01. 2024.

It Starts With You: zašto uvijek zadatak kojem je rok u ponoć predam u 23:59?

Često odgađamo izvršavanje zadataka do zadnje minute. Je li uzrok tome lijenost, nedostatak samodiscipline ili je možda nešto potp...

Postani članom Udruge putem pristupnog procesa koji se odvija jednom godišnje!

Prijavi se na naš newsletter i među prvima saznaj za studentska natjecanja, projekte i ostale studentske pogodnosti :)

Strateški partneri