eStudent Logo
Mozak voli zdravo: uspješno održana Konferencija

Mozak voli zdravo: uspješno održana Konferencija

Autor: Lucia Jezerčić, 27. 03. 2023.

Ove subote, 25. ožujka 2023., održana je Konferencija projekta Mozak voli zdravo s mnogobrojnim predavanjima i radionicama, te na kraju proglašenje pobjednika natjecanja Brocoola.

Na konferenciju su se mogli prijaviti svi zainteresirani studenti s ciljem dodatne edukacije o zdravlju i prehrani. Predavanja i sami predavači su bili raznovrsni i teme su se kretale vrlo opširno, ne usko vezane za kulinarstvo ili prehranu. 

Prvo predavanje pod nazivom Život na vagi i posljedice na okolinu održao je mag. cin. Edin Mehmedović u kojem se osvrnuo na poražavajuću činjenicu da većinski dio našeg društva ima prekomjernu tjelesnu težinu. Kao trener u emisiji Život na vagi objasnio je kako je to zapravo kontrolirani sociološki eksperiment s izravnim utjecajem na okolinu kad se u sam proces uključe prijatelji i rodbina, a neizravan utjecaj su gledatelji i pratitelji na društvenim mrežama.  Disciplina i dobar plan rada su 80% posla, kako kaže Edin, ostalo se samo napravi, te motivacija dođe naravno. Pružanje emotivne zaštite i podrške u takvim situacijama je najbitnije. 

Nakon prvog predavanja održane su dvije radionice, prva na temu Kako pomusti bademe, pod vodstvom mag. oec. Lori Brnčić, a druga Kako poboljšati pamćenje koju su vodile mag. psych. Kristina Knezović i mag. psych. Ivana Bandić.

Drugo predavanje pod nazivom Seksualno zdravlje  održala je doc. dr. sc. Tanja Jurin sa FFZG-a gdje predaje izborni kolegij Psihologija seksualnosti. O seksualnosti i seksualnom zdravlju se ne priča na široj razini i ne dovoljno otvoreno. Mladi u Hrvatskoj kasnije stupaju u romantične odnose zbog straha od povređivanja. No, seksualno zdravlja je zapravo vrlo bitna stavka u boljitku za naše mentalno zdravlje, pa i fizičko. Tako na primjer, muškarci koji imaju redovne seksualne odnose imaju manje kardiovaskularnih problema i manji rizika od raka prostate. Seksualno zdravlje podrazumijeva pozitivan stav prema seksualnim odnosima u koje se stupa bez prisile. No, danas mladi imaju iskrivljenu sliku o svom tijelu što često ima i utjecaja na seksualno zdravlje. Jurin ističe kako je većina naših stavova i znanja o seksualnosti zapravo mit, te da smo mi seksualno nezdrava nacija. Seksualno zdravlje usko je povezano s pozitivnim stavovima o vlastitom tijelu, poznavanjem „tehnologije užitka“, sposobnošću za intimom i komunikacijom, informiranosti o rizicima , seksualno pozitivnom društvenom okolinom. 

Za kraj doc. dr. sc. Tanja Jurin sažela nam svoje predavanje i važnosti istog: „Ovakva predavanja važna su za studentsku populaciju jer prema novijim istraživanjima 30% mladih djevojaka ima uznemirujuće seksualne probleme, dok je taj problem u muškaraca oko 20%. Ta dob je bitna jer većina mladih ima prvi seksualni odnos u dobi od 18 godina. Podrška, edukacija i pomoć su od ključne važnosti kako bi se riješili problemi i usvojeni obrasci promijenili.“

Nakon predavanja slijedile su dvije radionice, prva Zona bez stresa koju je vodila doc. dr. sc. Lana Horvat Dmitrović i Kako svjesno jesti i kuhati koju je vodila mag. nutr. Paula Franceković.

Proglašeni su i pobjednici natjecanja Brocoola: prvo mjesto dijele Marina Matešić i Luka Ramljak, treće mjesto osvojila je Idora Ban, četvrto mjesto pripalo je Eni Marinić, za peto mjesto izborile su se Eva Mihelec i Katarina Badrov, sedmo mjesto zauzeli su Katja Radolović i Mario Pižeta, deveto mjesto osvojila je Ema Moškatelo, deseto mjesto pripalo je Amaliji Danjek, a nagradu za najkreativniji video osvojila je Ana Gregorić, dok je nagradu za najbolje sniman video osvojila Andrea Domazet. 

Naše voditeljice tima POPZNAN i projekta Antonia Smolić i Iva Bakarić istakle su važnost podizanje svijesti i edukaciji studenata o zdravom načinu života. Smatraju da je studentima prijeko potreban jedan ovakav projekt jer ih se ne bavi puno baš ovim temama. Studentima se pruža naučiti nešto praktično i edukativno na radionicama i predavanjima, a uz to osvojiti i vrijedne nagrade.

Saznaj više!

Ako te zanima nešto više o ovom projektu kao i ostalim projektima naše Udruge, na našem webu možeš pronaći dodatne informacije. Također nas potraži i na našim društvenim mrežama: FacebookuInstagramu i LinkedInu. A ako nemaš vremena sve provjeravati, pretplatom na naš newsletter obavještavat ćemo te o najvažnijim događajima i projektima.

Ostale objave

07. 02. 2024.

Kako dekorirati svoj životni prostor na studentskom budžetu

Donosimo nekoliko savjeta kako poboljšati svoje okruženje

06. 02. 2024.

PwC je iduće odredište STARTERovog projekta Izlet na buduće radno mjesto!

Pwc je iduće odredište STARTERovog projekta Izlet na buduće radno mjesto, broj mjesta je ograničen!

31. 01. 2024.

Budi što želiš, dođi i TI na karneval!

Saznajte koji hrvatski gradovi organiziraju karnevalske povorke i osigurajte si dobar provod u veljači.

31. 01. 2024.

It Starts With You: zašto uvijek zadatak kojem je rok u ponoć predam u 23:59?

Često odgađamo izvršavanje zadataka do zadnje minute. Je li uzrok tome lijenost, nedostatak samodiscipline ili je možda nešto potp...

Postani članom Udruge putem pristupnog procesa koji se odvija jednom godišnje!

Prijavi se na naš newsletter i među prvima saznaj za studentska natjecanja, projekte i ostale studentske pogodnosti :)

Strateški partneri