eStudent Logo
Ljekovitost samoniklog bilja

Ljekovitost samoniklog bilja

Autor: Katarina Sekol, 16. 05. 2022.

 

U četvrtak, 12. svibnja u sklopu projekta Zeleni eMJESEC održana je radionica Biljni pripravci – Učenje o samoniklom bilju koju je vodila inženjerka hortikulture i članica Hrvatskog botaničkog društva Gabrijela Vrbetić.

Na radionici proučavali smo različite vrste biljaka

Polaznici ove radionice naučili su mnoštvo korisnih informacija o ljekovitosti samoniklog bilja koje raste na području Hrvatske. U prirodi nalazimo biljke koje nam mogu pomoći s određenim tegobama i bolovima, ali prije branja i pripremanja tih biljaka moramo naučiti kako ih razlikovati te koje dijelove i kada smijemo brati.

Konzumiranje pogrešnog ili nepravilno pripremljenog samoniklog bilja može uzrokovati različite fizičke simptome kao što su suha usta, bolovi u želucu i povraćanje stoga trebate biti oprezni.

U ovome blogu izdvojit ću nekoliko biljaka koje smo spominjali na radionici i upoznati vas s njihovim ljekovitim svojstvima.

1.      BAZGA

Bazga je biljka čiji se korijen bere u proljeće, a cvijet u lipnju. Cvjetove bazge koje želimo iskoristiti za čaj stavljamo na papir i potom sušimo na propuhu ili na toplom mjestu. Ako cvjetovi posmeđe tijekom sušenja, treba ih baciti.

Topli čaj od bazge učinkovito liječi prehladu, gripu, kašalj, glavobolju te upalu krajnika.

2.     KOPRIVA VELIKA

Prije branja i konzumiranja koprive trebamo se dobro upoznati s brojnim vrstama koje postoje. Vrhovi mladih grančica velike koprive beru se u proljeće, a čitava stabljika s cvjetovima bere se tijekom cijele godine.

Čaj, sok ili sirup od velike koprive liječe bolesti jetre, žuticu, kamence mokraćnih organa te olakšavaju iskašljavanje.

3.    ŠIPAK

Cvjetovi šipka sabiru se u lipnju i srpnju, a plod koji se bere u jesen upotrebljava se za čaj osušen i usitnjen.

Čaj od šipka potiče mokrenje, čisti mokraćni mjehur i bubrege od pijeska i kamenca. Šipak je poznat jer sadrži vitamin c koji jača imunitet i organizmu daje otpornost.

Prilikom ubacivanja novih sastojaka ili biljaka u svoju prehranu moramo biti spremni na to da nam se novi okus možda neće svidjeti i da će tijelo reagirati na nešto što dosad nismo konzumirali.

Zahvaljujemo našoj predavačici Gabrijeli Vrbetić što nas je mnogo toga naučila i potaknula nas da radimo na sebi.

 

Saznaj više!

O novim projektima i nadolazećim događajima čitajte na našem webu te zapratite Facebook , Instagram i LinkedIn profile. Ako ne želite propustiti novosti koje donosimo, pretplatite se na naš newsletter.

Ostale objave

10. 06. 2023.

Zamjena za more: ljeto u Zagrebu i ove godine pune brojni festivali

Ljetni dani u Zagrebu neće biti dosadni pa i ako ne ideš na more, imati ćeš priliku opustiti se na brojnim festivalima uz dobru hr...

09. 06. 2023.

Održana je završnica LUMEN platforme - jednog od najduljih i najvećih i studentskih natjecanja u regiji!

Nakon gotovo šest mjeseci intenzivnog rada na svojim projektima, natjecatelji su dočekali i službenu završnicu LUMENa

04. 06. 2023.

Osvježenje za nadolazeće ljeto: top 5 ljetnih bezalkoholnih koktela

Donosimo ti pet bezalkoholnih osvježavajućih koktela koji će ti obilježiti ovo vruće nadolazeće ljeto i koji će ti upotpuniti užit...

31. 05. 2023.

Završetak projekta It starts with you: osnaživanje kroz prepoznavanje i prevladavanje starih ovisnosti

Edukativni projekt It starts with you kojeg organizira tim Evaluacije unutar studentske udruge eSTUDENT službeno je završio poslje...

Postani članom Udruge putem pristupnog procesa koji se odvija jednom godišnje!

Prijavi se na naš newsletter i među prvima saznaj za studentska natjecanja, projekte i ostale studentske pogodnosti :)

Strateški partneri