eStudent Logo
KING ICT: Studenti su imali priliku vidjeti kako funkcionira jedno od najvećih ICT poduzeća

KING ICT: Studenti su imali priliku vidjeti kako funkcionira jedno od najvećih ICT poduzeća

Autor: Lara Kovačević, 03. 03. 2023.

Ovog utorka, 28. veljače 2023. KING ICT ugostio je u sklopu STARTERovog projekta Izlet na buduće radno mjesto sve zainteresirane studente. Studenti su imali priliku prošetati poduzećem te upoznati zaposlenike kako bi što bolje vidjeli i shvatili kako poduzeće funkcionira.

Sendi Radić, član Uprave upoznao je studente s osnovnim informacijama o KING ICTu. Cilj ove tvrtke jest stvarati digitalnu budućnost za nas, ali i generacije koje dolaze. Surađuju s akademskom zajednicom te promoviraju zanimanja sa STEM područja na različitim događanjima poput Bussiness Matchmakera, Job Faira, FOI Tjedna karijera te nude plaćenu stručnu praksu.

KING ICT: Studenti su imali priliku vidjeti kako funkcionira jedno od najvećih ICT poduzeća

Krešimir Kondža, Voditelj odjela razvoja softvera predstavio je Sektor razvoja softverskih rješenja. Odjel je započeo s radom 2005., a do sada su imali više od 150 projekata. Fokusirani su na back-end rješenja (.NET, Scrum, Java, React JS, DevOps). Jedan od projekata im je i program APPRRR, sustav za isplaćivanje poticaja poljoprivrednicima. 

Imaju KING ICT Akademiju gdje studenti imaju predavanja iz poslovne analize, .NET, Java, Front-end, DevOps i QA. Studenti imaju mentora te se nakon Akademije mogu priključiti i radu u poduzeću. 

Agilni razvoj predstavila je Martina Blažević koja je dio MUP tima. Objasnila je na koje se korake projekti dijele (ugovaranje, definiranje zahtjeva, implementacija i održavanje). Objasnila je razliku između waterfall i agilnog načina razvoja. U agilnom razvoju naglasak je na pojedincu i interakciji, upotrebljivom softveru i reagiranju dok je u waterfallu naglasak na procesima i alatima, dokumentaciji, pregovaranju oko ugovora i ustrajanju u planu. Poduzeća najčešće koriste hibridni način razvijanja projekata, tj. najbolje od agilnog razvoja i waterfalla. Studenti su upoznali Scrum način rada, vrstu upravljanja projektima koja nema hijerarhiju i naglasak je na samoupravljanju. Postoje Scrum ceremonije poput Sprinta, iteracije u kojoj tim stvara increment te traje manje od mjesec dana. Postoje Scrum artefakti koji se dijele na product backlog (lista svih mogućnosti i zahtijeva na kojima će se raditi), sprint backlog (odabrane stavke iz product backlog liste) i increment (suma svih stavki iz backloga tijekoma sprinta).

KING ICT: Studenti su imali priliku vidjeti kako funkcionira jedno od najvećih ICT poduzeća

Milan Popović, Project Menager (PM) upoznao je studente s odgovornostima koje PM ima. Samo neki od zadataka PMa su planiranje projekata, kreiranje tima, upravljanje financijama, rokovima i komunikacijama i usklađivanje rada tima s prihvaćenom metodologijom i standardima upravljanja projektima.

Jasen Kostelac, Poslovni analitičar predstavio je svoje područje rada. Poslovni analitičari spona su između korisnika i programera. Imaju uvid u sve zahtjeve korisnika te moraju imati odlično domensko znanje projekta i održavati product backlog. 

Ivan Andrić, Application Developer bavi se dizajnom, implementacijom i razvojem aplikacija. Developeri poput njega koriste DevOps alate, bave se unit i integracijskim testiranjem te održavaju postojeće aplikacije. Sudjeluju u svim fazama razvoja front-enda, back-enda i databasea. 

Osiguranje i kontrolu kvalitete/ Quality Assurance (QA) predstavio je Matija Huremović. Dužnost QAa je osigurati da se korisniku isporuči najbolja moguća verzija aplikacije. Njegov je zadatak pronaći greške i načine za poboljšanje, dizajnirati testove i testne okoline, analizirati rezultate te dati verifikaciju i validaciju. 

Željko Mikić predstavio je područje Arhitekt čiji je zadatak prepoznati arhitekturne potrebe tvrtke i pojedinog projekta te predlaže smjernice razvoja i uporabu tehnologija. Arhitekt mora definirati razvojne prakse, tehnologije i alate na razini projekta, brinuti o licencama i alatima, osigurati tehničku dokumentaciju te izraditi idejno rješenje projekta.

Jasmin Štrkonjić predstavio je ulogu DevOps. Koriste agilni princip razvoja te najboljim smatraju princip rada stvori jednom, pokreni bilo gdje. Predstavljen je i DevSecOps koji definira kultura inovacija i toleriranja neuspjeha koji ga prati. Kako bi bili dobar DevOps inženjer potrebno je poznavati osnove Linuxa, kontejnerizacije, Kubernetesa i alate za automatizaciju i nadzor.

KING ICT: Studenti su imali priliku vidjeti kako funkcionira jedno od najvećih ICT poduzeća

Projekt „Suvremena naplata javnog prijevoza“ predstavio je Eduard Lisjak. Zadatak ovog projekta bio je podići i unaprijediti kvalitetu javnog prijevoza u Splitu. Prije početka projekta online sustav za javni prijevoz nije postojao te su u sklopu projekta napravili kartomate, omogućili online kupnju karata te izradu kartica. Aplikacija se nalazi u vozilu, putnici imaju priliku online se informirati te postoji mobilna aplikacija.

Manuela Kosović predstavila je projekt eUpisi. Projekt pokriva više vrsta upisa poput upisa u vrtiće, osnovne i srednje škole, državnu maturu i obrazovanje odraslih. Pristup modulu Vrtići i Osnovne škole omogućen je preko sustava e-Građani putem kojeg roditelji upisuju svoju djecu. Zaduženi su i za e-Maticu, proširenu digitalnu knjigu matičnih podataka te za NISOO, sustav za obrazovanje odraslih koji nije javno dostupan te služi za prikupljanje podataka o programima i zahtjevima.

Za studente je zatim predviđen speed dating tijekom kojega su mogli razgovarati s zaposlenicima i dobiti odgovore na sva pitanja povezana s KING ICTom.

Volimo biti aktivni i angažirani sa studentskom zajednicom i surađujemo s mnogim fakultetima, ali i s udrugama. eSTUDENT nam je zanimljiv zbog širine koju nudi, ima studenata s različitih područja te i mi imamo priliku pokazati svoju širinu. Poduzeće smo koje raste, uvijek trebamo nove mlade ljude pune energije, a ovo je najbolji način da se predstavimo. kaže nam Krešimir Kondža, voditelj Odjela razvoja softvera.

Mate Grizelj, student prve godine diplomskog studija Informacijskih znanosti, smjer Informatika podijelio je s nama svoj dojam:

Predavanja su mi se svidjela te sam imao priliku čuti mnogo novih stvari s kojima nisam bio upoznat. Posebno mi je koristio speed dating gdje sam dobio odgovore na mnoga pitanja vezana u KING ICT, ali i uz struku.

Branko Dulčić, student prve godine diplomskog studija Sociologije, smjer Upravljanje i javne politike govori nam:

Predavanja su mi otvorila nove horizonte, posebno mi se svidio dio o poslovnoj analizi, a tijekom speed datinga sam dobio priliku čuti detaljnije o tom području.

Saznaj više!

Ukoliko želite znati više o ovome i ostalim projektima koje provodimo, posjetite našu web stranicu. Kako ne biste propustili najnovije informacije o radu Udruge, zapratite nas na društvenim mrežama – Facebooku, Instagramu i LinkedInu. Pretplatite se i na naš newsletter kako biste dobili sve obavijesti o radu Udruge na mail.

Ostale objave

07. 02. 2024.

Kako dekorirati svoj životni prostor na studentskom budžetu

Donosimo nekoliko savjeta kako poboljšati svoje okruženje

06. 02. 2024.

PwC je iduće odredište STARTERovog projekta Izlet na buduće radno mjesto!

Pwc je iduće odredište STARTERovog projekta Izlet na buduće radno mjesto, broj mjesta je ograničen!

31. 01. 2024.

Budi što želiš, dođi i TI na karneval!

Saznajte koji hrvatski gradovi organiziraju karnevalske povorke i osigurajte si dobar provod u veljači.

31. 01. 2024.

It Starts With You: zašto uvijek zadatak kojem je rok u ponoć predam u 23:59?

Često odgađamo izvršavanje zadataka do zadnje minute. Je li uzrok tome lijenost, nedostatak samodiscipline ili je možda nešto potp...

Postani članom Udruge putem pristupnog procesa koji se odvija jednom godišnje!

Prijavi se na naš newsletter i među prvima saznaj za studentska natjecanja, projekte i ostale studentske pogodnosti :)

Strateški partneri