eStudent Logo
Intervju s nutricionisticama kulinarskog natjecanja Brocoola

Intervju s nutricionisticama kulinarskog natjecanja Brocoola

Autor: Magdalena Guzić, 09. 05. 2022.

Nakon završeka projekta Mozak voli zdravo eSTUDENTovog tima POPZNAN razgovarali smo sa stručnim žirijem kulinarskog natjecanja Brocoola. Projekt je održan u ožujku, a sastojao se od natjecanja Brocoola, edukativnih radionica o zdravoj prehrani i konferencije.

Da podsjetimo, Brocoola je natjecanje u pripremi zdravog obroka, a ove godine tema je bila jelo na žlicu. Pobjednika je birao stručni žiri - regionalna nutricionistica kompanije Nestlé - Koraljka Novina Brkić, nutricionistice Hrvatskog akademskog centra za primijenjeni nutricionizam - Mirna Sarić i Mihaela Gulin te Karmen Matković Melki - nutricionistica tvrtke Definicija hrane

Održivost i prehrana

Nutricionistica Koraljka Novina Brkić primarno se bavi zamjenom proizvoda s više soli i masti u korist dobrih namirnica i sastojaka. Također sudjeluje na projektima koji dovode do shvaćanja važnosti prehrane u našem životu, njenom utjecaju na zdravlje te upućuju na korištenje više svježih namirnica lokalnog podrijetla. 

Na nutricionizam su je potaknule životne okolnosti - mama liječnica koja je oduvijek brinula o raznolikoj prehrani kao i tata kemičar, stručnjak u proizvodnji vitamina, minerala i lijekova. Najdraža prehrana joj je mediteranska jer svojom jednostavnošću ističe sve vrline svježih namirnica, pokazala se najzdravijim načinom prehrane zbog čitavog niza dobrobiti za organizam, a ono što je također važno - dobra je za naš planet. 

Zbog važnosti očuvanja okoliša istaknula je nužnost smanjenja otpada od hrane, iskorištavanja namirnica koje su pred istek roka te njihovo pohranjivanje. Dijetu opisuje kao način života, a tu su osim zdrave balansirane prehrane važni fizička aktivnost, boravak u prirodi, kvalitetan san i dovoljan unos tekućine na koju ljudi često zaborave.

Kao jedan od primjera kvalitetnih obroka istaknula je sezonsko voće i povrće u kombinaciji s ribom te orašaste obroke za međuobrok, a kad nam ponestane inspiracije, ideje možemo pronaći na digitalnoj Nestlé kuharici Vrtim Zdravi Film. Na posljetku, studentima je savjetovala da ne bacaju hranu već se udruže s prijateljima i zajedno iskoriste ono što imaju u hladnjaku.

Detoks sokovi i dijeta prilagođena pojedincu

Mihaela Gulin nutricionizmom se počela baviti jer ju je zanimalo kako funkcionira ljudski organizam te činjenica da nutricionizam može imati svoju ulogu u prevenciji mnogih bolesti, ali i pomoć pri liječenju istih. Također izdvaja mediteransku prehranu kao najbolju, ali nije za isključivanje bilo koje namirnice već umjerenog konzumiranja, kako rafiniranog šećera za koji često nismo ni svjesni da ga određena namirnica sadrži, tako i drugih nezdravih namirnica. 

U zadnje vrijeme detoks sokovi sve se češće reklamiraju, a Mihaela je istaknula da učinkovitost djelovanja jednom namirnicom ili proizvodom nije znanstveno prihvaćena, već treba djelovati na cjelokupnu prehranu i fokus staviti na postepene promjene u svakodnevici, kao što je povećanje unosa voća i povrća. 

Na pitanja za preporuku dobre dijete, otkrila je da svaki pojedinac može pronaći vlastitu dijetu odnosno način prehrane jer je dijeta prehrana koju nutricionisti prilagođavaju osobi prema njenim potrebama i željama. Studentima bi preporučila variva jer se mogu napraviti na razne načine, a da pritom sadržavaju raznovrsne namirnice – izvor proteina, vlakana, vitamina i mineralnih tvari, cjenovno su prihvatljiva za studentski budžet i mogu se skuhati za nekoliko dana. 

Umjerenost i balans

Nutricionistica Mirna Sarić oduvijek je voljela i živjela hranu, a interes je s godinama rastao pa se nakon završetka studija nutricionizma na PBF-u odlučila nastaviti usavršavati u Francuskoj. Kroz posao nastoji spojiti nutricionizam i gastronomiju, a osim mediteranske kuhinje, voli francusku, talijansku i japansku. Na prvo mjesto stavlja kvalitetnu prehranu dok bi rafinirani šećeri trebali predstavljati povremeni hedonizam, odnosno zauzimati 10% ukupne energije, što znači umjereno i balansirano se konzumirati. 

Naglasila je da su detoks sokovi uglavnom marketinški trik i neće nas naučiti pravilnoj i balansiranoj prehrani, ali će potaknuti redukciju prvih nekoliko kilograma. No, bez obzira na to, ističe da je mršavljenje stvar čvrste odluke i discipline te povjerenja u stručnjake - nutricionista, kineziologa, a često i psihologa. Na prvo mjesto stavlja mediteransku prehranu koja uključuje  obilje voća i povrća, ribe i niskomasnog mesa, složenih ugljikohidrata, zdravih masti (maslinovog ulja), orašida te mahunarki. Studentima bi preporučila tortilje, salate kao glavni obroci, jaja kao kajganu i omlet,  povrtne rižote, zdrave snackove kao što su orašasto voće, voćke (frapeovi, salate, smoothiji), a ono što je najvažnije - kvalitetan san.

Jetra i bubrezi kao najbolji detoks alati

Nakon studija na Prehrambeno biotehnološkom fakultetu, nutricionistica Karmen Matković Melki završila je specijalistički studij na Farmaceutsko biokemijskom fakultetu, a potaknula ju je ljubav prema hrani i prirodnim znanostima. Savjetuje da se rafinirani šećeri u potpunosti ne izbacuju već se nauči kako ih umjereno konzumirati i zamijeniti prirodnim alternativama kao što je voće. 

Smatra da su cijeđeni voćni i povrtni sokovi dobar izvor tekućine i hranjivih tvari, ali da njihovom konzumacijom nećemo detoksicirati organizam, već su naša jetra i bubrezi najbolji detoks alati kojima raspolažemo i koje trebamo očuvati pravilnom prehranom. Naglasila je važnost značenja dijete kao načina života, pristupanja životu s ljubavlju i poštovanjem prema hrani, a najvažnije od svega - umjerenosti. Jedan od njenih prijedloga obroka za studente je omlet s povrćem ili dimljeni losos na raženom kruhu, studentski miks kao užina (orašasti plodovi i sušeno voće) i čaj od đumbira.

Saznaj više! 

Za još edukativnog sadržaja i informacija o drugim projektima udruge posjeti naš web, zaprati nas na Instagramu, Facebooku i Linkedinu te se pretplati na newsletter.

 

Ostale objave

07. 02. 2024.

Kako dekorirati svoj životni prostor na studentskom budžetu

Donosimo nekoliko savjeta kako poboljšati svoje okruženje

06. 02. 2024.

PwC je iduće odredište STARTERovog projekta Izlet na buduće radno mjesto!

Pwc je iduće odredište STARTERovog projekta Izlet na buduće radno mjesto, broj mjesta je ograničen!

31. 01. 2024.

Budi što želiš, dođi i TI na karneval!

Saznajte koji hrvatski gradovi organiziraju karnevalske povorke i osigurajte si dobar provod u veljači.

31. 01. 2024.

It Starts With You: zašto uvijek zadatak kojem je rok u ponoć predam u 23:59?

Često odgađamo izvršavanje zadataka do zadnje minute. Je li uzrok tome lijenost, nedostatak samodiscipline ili je možda nešto potp...

Postani članom Udruge putem pristupnog procesa koji se odvija jednom godišnje!

Prijavi se na naš newsletter i među prvima saznaj za studentska natjecanja, projekte i ostale studentske pogodnosti :)

Strateški partneri