eStudent Logo
Igre na sreću: zabava ili ovisnost?

Igre na sreću: zabava ili ovisnost?

Autor: Paula Škalec, 22. 05. 2023.

Ovisnost o kocki i klađenju postaje sve veći i značajniji problem, a ova ovisnost svrstana je u poremećaje kontrole nagona. Porast ovisnika o igrama na sreću rezultat je velike dostupnosti i promidžbe istih. Također, napredak tehnologije omogućio je jednostavan i brz pristup svim oblicima igara na sreću, a najviše sportskom klađenju. 

Tanka je granica između socijalno prihvaćenog i patološkog kockanja. Socijalno kockanje ne nanosi psihičke i društvene posljedice, odnosno, ozbiljnije negativne posljedice i povezuje se isključivo sa zabavom. S druge strane, patološko kockanje pripada poremećajima navike i nagona što znači da igrač nije u mogućnosti kontrolirati poriv za kockanjem, a rizična skupina su adolescenti i muškarci. 

Uz patološko kockanje često se pojavljuju i razne druge psihičke promjene i poremećaji poput drugih ovisnosti (alkohol, duhan i sl.), anksioznih poremećaja (opsesivno-kompulzivni poremećaj, socijalna fobija), depresije te hiperaktivnosti i poremećaja pažnje. Uz to, mnogi navode da su postali nervozni, depresivni, suicidalni, razdražljivi, imaju problema sa spavanjem i slično, a vrlo često navika kockanja služi oslobađanju od stresa. 

Proces liječenja  

Liječenje ovisnosti o kocki vrlo je slično liječenju drugih ovisnosti, a najbitnije je da u liječenju sudjeluje cijela obitelj. Uključenost obitelji predstavlja podršku osobi ovisnoj o kockanju da prevlada svoje probleme, ali pozitivno utječe i na obitelj da se nauči nositi s posljedicama kockanja člana obitelji. Nakon dijagnoze bolesti, ovisnik se uključuje u dnevnu bolnicu gdje sudjeluje u terapijskim grupama te se uključuje u klub ovisnika o kocki. Naravno, postoje individualni programi liječenja ovisnosti o kocki, a najučinkovitijom smatra se kognitivno-bihevioralna terapija

Dok se kognitivno-bihevioralna terapija fokusira na promjenu pogrešnih vjerovanja, na primjer, psihodinamska terapija stavlja naglasak na uvid u vlastito ponašanje i prihvaćanje novih oblika ponašanja. Kognitivno-bihevioralni pristup u liječenju ovisnosti o igrama na sreću temelji se na pretpostavci da je ovisnost uglavnom naučeno ponašanje te se liječenjem i apstinencijom provodi izmjena slabo adaptivnog ponašanja tijekom kockanja boljim i prihvatljivim modelom ponašanja. 

Najzastupljeniji psihoterapijski tretmani su anonimni kockari, kognitivno-bihevioralna terapija i klubovi ovisnika o kocki. Zaključili smo da je ova ovisnost često povezana s drugim poremećajima mentalnog zdravlja te upravo zbog toga pri liječenju potrebna je i psihofarmakoterapija

Cjelokupni terapijski program sastoji se od: grupnog psihoterapijskog rada, interaktivnih psihoedukacijskih radionica, kognitivno-bihevioralne terapije u grupi, obiteljske terapije, individualne psihoterapije, radne terapije i tehnika relaksacije i psihofarmakoterapije. Također, sistemska obiteljska terapija, realitetna terapija i kognitivno-bihevioralna terapija pokazale su se izrazito korisnima u praksi.

Program 12 koraka jedan je od suvremenih pristupa u tretmanu ovisnosti, a kreirala ga je grupa Anonimnih alkoholičara. Tretman ne uključuje stručnjake iz područja ovisnosti već samo ovisnike i bivše ovisnike. Prvi korak ovog programa svakako je najznačajniji jer opisuje suočavanje s problemom i spoznaja da je osoba nemoćna i nema mogućnost kontrole nad vlastitim životom. Uz druga dva koja glase: 1) Povjerovali smo da nam Sila veća od nas samih može povratiti zdrav razum; 2) Odlučili smo predati svoju volju i život na brigu Bogu, kako ga mi razumijemo, oni čine Korake predaje. 

Cilj programa je ostvarivanje apstinencije pomoću ulaska u grupe podrške. Uz ranije spomenuto prihvaćanje da psihoaktivnu tvar više nismo u mogućnosti kontrolirati, bitno je aktivno sudjelovanje na svim sastancima i prihvaćanje vodstva, odnosno naglašena je duhovnost i prepuštanje višoj sili. Upravo zbog duhovne naravi programa često se sastanci bratstva održavaju u crkvenim prostorima. Ovaj program ima dugoročnu učinkovitost (apstinencija), besplatan je, dostupan svima, poboljšava samoefikasnost i opće psihosocijalno funkcioniranje.

Karakteristično za sve oblike ovisnosti o igrama na sreću, želja za lakim i brzim dolaskom do novca, a da pritom posljedice stavljaju po strani. Kockanje je u komorbiditetu s raznim drugim poremećajima i problemima te je izrazito bitno provesti cjelovito i sveobuhvatno liječenje. Iako je u ovome blogu prikazan samo jedan od modernih pristupa liječenju ovisnosti, sve je više učinkovitih i djelotvornih modela tretmana koji nastoje riješiti probleme ovisnosti na svim razinama.

Saznaj više!

Blogove koji prate predavanja i radionice u sklopu projekta  “It starts with you” možeš pronaći na našoj web stranici. O svim događajima u Udruzi pravovremeno izvještavamo na Facebooku, Instagramu i LinkedInu, stoga nas zaprati! Ukoliko želiš obogatiti iskustvo studiranja sudjelujući na predavanjima, natjecanjima i projektima iz raznih područja, pretplati se na naš newsletter i redovito prati mail pretinac. 

Ostale objave

10. 06. 2023.

Zamjena za more: ljeto u Zagrebu i ove godine pune brojni festivali

Ljetni dani u Zagrebu neće biti dosadni pa i ako ne ideš na more, imati ćeš priliku opustiti se na brojnim festivalima uz dobru hr...

09. 06. 2023.

Održana je završnica LUMEN platforme - jednog od najduljih i najvećih i studentskih natjecanja u regiji!

Nakon gotovo šest mjeseci intenzivnog rada na svojim projektima, natjecatelji su dočekali i službenu završnicu LUMENa

04. 06. 2023.

Osvježenje za nadolazeće ljeto: top 5 ljetnih bezalkoholnih koktela

Donosimo ti pet bezalkoholnih osvježavajućih koktela koji će ti obilježiti ovo vruće nadolazeće ljeto i koji će ti upotpuniti užit...

31. 05. 2023.

Završetak projekta It starts with you: osnaživanje kroz prepoznavanje i prevladavanje starih ovisnosti

Edukativni projekt It starts with you kojeg organizira tim Evaluacije unutar studentske udruge eSTUDENT službeno je završio poslje...

Postani članom Udruge putem pristupnog procesa koji se odvija jednom godišnje!

Prijavi se na naš newsletter i među prvima saznaj za studentska natjecanja, projekte i ostale studentske pogodnosti :)

Strateški partneri