eStudent Logo
Financial Week: Svi putevi vodili su ka odgovornom upravljanju financijama

Financial Week: Svi putevi vodili su ka odgovornom upravljanju financijama

Autor: Lucia Jezerčić, 18. 12. 2022.

Završio je jedanaesti po redu Financial Week, organiziran od strane eSTUDENT-ovog tima Računovodstvo i financije, kojemu je bio cilj približiti i olakšati shvaćanje svijeta financija i ekonomije općenito. Dok se sliježu dojmovi, donosimo pregled ovotjednih predavanja koja su krenula u ponedjeljak 12. prosinca, a završila u petak 16. prosinca.

Makroekonomska očekivanja za RH u 2023. godini 

S prvim ovotjednim predavanjem led je probio Hrvoje Stojić. Njegovo predavanje baziralo se na prognozama za iduću godinu u obliku proračunagospodarskom rastuutjecaju na životni standard građana te javnim financijama. Spomenuo je uvođenje eura kao naše nacionalne valute i ne toliko pozitivna nagađanja zbog eurozone koja je u recesiji. Dotaknuo se i dvaju mogućih scenarija za naredne dvije godine.

„Odaziv studenata je bio ogroman. Dvorana je bila puna, tako da super. Ova tema je zanimljiva za nekoga koga zanima makroekonomija, odnosno njen primijenjeni dio koji se tiče financijskog tržišta. Za one studente koji se žele više educirati u tom smjeru ovo je bilo korisno predavanje“, poručio je Hrvoje Stojić.

„Nisam previše znao o ovoj temi, sad sam puno toga saznao i bilo je zanimljivije nego sam mislio da će biti“, tvrdi Matej Kušeković, student druge godine Ekonomskog fakulteta u Zagrebu.

„Prijavila sam se zbog novog iskustva i certifikata, znala sam što je inflacija i slična terminologija, no podosta sam naučila o očekivanjima i budućnosti Hrvatske i svijeta”, tvrdi Nina Vranković, studentica treće godine EFZG-a. 

Financial Week, 2022.

Znanje uberi i EU fondove poberi

Drugog dana Financial Week-a ugostila nas je tvrtka Deloitte, gdje je predavanje održala Andrea Šimunić, Senior Consultant u odjelu poreza i stručnjak za pripremu i provedbu projekata financiranih iz EU fondova.  Predavanje se temeljilo na EU fondovima; kako do njih doći, gdje se nalaze natječaji za prijavu te kako povući financijska sredstva iz EU fondova za svoje poduzetničke pothvate. Nakon predavanja provedena je i radionica na kojoj su studenti rješavali case vezan uz EU fondove kako bi se pobliže upoznali s njihovom važnošću.

„Drago mi je da su studenti zainteresirani i da razmišljaju o toj temi, odaziv je bio više nego odličan. Kroz ovo predavanje nastojala sam približiti EU projekte iz svih aspekata, nadam se da je svatko našao nešto za sebe“, rekla je Andrea Šimunić.

„Znam dosta ljudi iz svog bližeg kruga koji imaju vlastita poduzeća i dosta smo pričali o EU fondovima pa sam se želio dodatno informirati. Mislim da sam o temi znao dosta površno, kao i većina javnosti, no predavanje je premašilo moja očekivanja”, oduševljeno je ustvrdio Luka Slamić, student druge godine PMF-a.

“Smatram da mi je ovo predavanje dalo više praktičnog znanja nego predavanja na faksu, pošto sam o temi znao samo opće informacije”, dodao je Josip Lisjak, student treće godine EFZG-a.

Financial Week, 2022.

Tko se boji inflacije još? 

Trećeg dana ugostili smo Marka Luketinu, savjetnika u odjelu za ekonomske analize HNB-a. U svom predavanju osvrnuo na sve veći utjecaj inflacije kao rezultat prilagodbe na euro, a studentima je pružio odgovor na pitanje kako se što bolje prilagoditi novonastaloj situaciji i neizvjesnoj budućnosti. Ključne pojmove koje je spomenuo kroz predavanje jesu štednjapotrošnjainvestiranjekrediti i drugi aspekti na koje inflacija utječe. 

„Prijavila sam se iz razloga što je tema veoma aktualna i ima velik utjecaj na kvalitetu života. Kao studentica ekonomije, upoznala sam pojam inflacije kroz razne kolegije, a na ovom predavanju sam shvatila uzroke ovolikog rasta inflacije u posljednje vrijeme te poveznicu s uvođenjem eura“, ističe studentica Ena Ilakovec.

„Iznenadilo me možda najviše to što nisam bio ni svjestan koliko neki bazični proizvodi koje koristimo svakodnevno zapravo imaju velik značaj u pogledu porasta cijena istih. Koliko smo mi ekonomski zapravo ovisni!“, naglašava Mate Jurčević, EFZG.

Revizori: saveznici ili neprijatelji?

Revizor iz društva Mazars, Robert Špoljar, govorio je o važnosti revizora koju oni predstavljaju u poslovnom svijetu. Dotaknuo se i koristi revizije za poduzeća te kroz predavanje nastojao razbiti negativne mitove o revizorima. Predstavio je cijeli proces jedne revizije od upoznavanje klijenata do revizorskog mišljenja. 

„Nisam očekivao punu dvoranu! Jako lijepo, mislim da su slušali, što inače nije slučaj sa svim studentima i nadam se da su nešto naučili. Tema je sama po sebi bila specifična, ali ja sam rekao svoje osobno iskustvo i osobni dojam, a sad to je sve subjektivna stvar. Mislim da se jedan ovakav tjedan može pokazat kao jako koristan za studente“, objasnio je Robert Špoljar.

“Predavanja su apsolutno ispunila moja očekivanja. Jako mi je drago što Mazars cijeni studente te su se prezentirali kao vrlo ozbiljno poduzeće. Isto tako pohvale za cijeli Financial Week, zaista smo mogli čuti zanimljive stvari kroz tjedan”, istaknuo je Antonio Ivančić, EFZG.

Sukobi interesa u svijetu financija

Za kraj ovog financijskog tjedna, predavanje nam je održala naša posljednja gošća, Nataša Novaković, predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa. Objasnila je što su imovinske kartice, period hlađenja, vrste provjere... Osvrnula se i na percepciju javnosti o sukobu interesa i dužnosnicima. 

„Mislim da je ova tema važna za sve, zato što je ovo pitanje integriteta i kulture tj. općenito društva u cjelini i upravo zbog toga smatram da bi se ovakva predavanja trebala održavati i u školama, pa čak i vrtićima jer se radi o pitanjima koja su izuzetno bitna“, objasnila je Nataša Novaković.

„Posebno mi je bio zanimljiv dio predavanja o ispunjavanju imovinske kartice i darovima koji se smiju primati. Predavanje je ispunilo moja očekivanje i drago mi je što sam imala priliku sudjelovati u financijskom tjednu“, zaključuje Jelena Bekić, studentica treće godine Turističkog i hotelskog menadžmenta.

Financial Week, 2022.

Saznaj više!

Ako te zainteresirala naša Udruga i želiš saznati više o njoj ili pak pročitati sličan sadržaj, posjeti našu web stranicu i društvene mreže - Facebook, Instagram i LinkedIn. Da ne propustiš buduće članke i novosti, pretplati se na naš newsletter.

Ostale objave

10. 06. 2023.

Zamjena za more: ljeto u Zagrebu i ove godine pune brojni festivali

Ljetni dani u Zagrebu neće biti dosadni pa i ako ne ideš na more, imati ćeš priliku opustiti se na brojnim festivalima uz dobru hr...

09. 06. 2023.

Održana je završnica LUMEN platforme - jednog od najduljih i najvećih i studentskih natjecanja u regiji!

Nakon gotovo šest mjeseci intenzivnog rada na svojim projektima, natjecatelji su dočekali i službenu završnicu LUMENa

04. 06. 2023.

Osvježenje za nadolazeće ljeto: top 5 ljetnih bezalkoholnih koktela

Donosimo ti pet bezalkoholnih osvježavajućih koktela koji će ti obilježiti ovo vruće nadolazeće ljeto i koji će ti upotpuniti užit...

31. 05. 2023.

Završetak projekta It starts with you: osnaživanje kroz prepoznavanje i prevladavanje starih ovisnosti

Edukativni projekt It starts with you kojeg organizira tim Evaluacije unutar studentske udruge eSTUDENT službeno je završio poslje...

Postani članom Udruge putem pristupnog procesa koji se odvija jednom godišnje!

Prijavi se na naš newsletter i među prvima saznaj za studentska natjecanja, projekte i ostale studentske pogodnosti :)

Strateški partneri