eStudent Logo
Efekt nedovršenih stvari prikovao nas je uz društvene mreže

Efekt nedovršenih stvari prikovao nas je uz društvene mreže

Autor: Karla Šimag, 23. 05. 2023.

Što nam se to “uvuklo pod kožu”, a da pritom nismo toga niti svjesni? Koje su to svakodnevne navike koje nam “kradu” vrijeme, koje nam oblikuju misli i stavove danas, a postaju naše ponašanje sutra? Jer svi smo mi zbroj svih naših navika, dobrih i loših, i svih naših ovisnosti, velikih i malih.

S pojavom društvenih mreža pojavila se i nova vrsta ovisnosti, baš poput one o alkoholu ili drogama. Stručnjaci vjeruju da poremećaj ovisnosti o društvenim mrežama može biti jednako štetan kao i zlouporaba supstanci. Ne samo da može utjecati na osobnu dobrobit, nego i na odnose s prijateljima i obitelji. Ova je ovisnost opasnija zbog toga što ju je teško uočiti, s obzirom na to da više-manje svi non stop 'visimo' na Instagramu, Tik Toku, Whatsappu ili Facebooku. 

Pogledate li malo oko sebe, svi u rukama drže pametne telefone i provjeravaju svoje profile, a to se osobito odnosi na pripadnike mlađih generacija. Neki simptomi na koje treba obratiti pažnju uključuju osjećaj tjeskobe ili iritacije kada platforme društvenih medija ne rade ili kada je internetska veza spora. Oni koji su u opasnosti od ovisnosti mogu se sve više izolirati u korist provođenja vremena na društvenim mrežama, loše se ponašati u školi ili na poslu i pokazivati nedostatak interesa za odnose s drugim ljudima.

Što nas to “tjera” na idući scroll?

Efekt nedovršenih stvari ili Zeigarnik efekt kaže da mozak ne voli nedovršene stvari. Ako netko u vašoj blizini počne pjevati “Zeko i potočić”, vi ćete izluditi do kraja dana jer će vam ta pjesma ostati u glavi. Jedini način da je izbaciš iz glave jest da ju otpjevaš do kraja jer mozak voli da se stvari završe. 

Pitate se kakve to veze ima s društvenim mrežama? Razmislite o vremenu kada ste čitali novine. Novine uvijek imaju početak i kraj. Možeš ih čitati do jedne mjere i u drugom trenutku je to to, sve si pročitao. Kod društvenih mreža, ti scrollaš, scrollaš, scrollaš, a nove informacije neprestano dolaze. To se zove infinite scroll. Vaš mozak nikako da završi i cijelo vrijeme imaš osjećaj: daj još jedan potez prstom samo da vidim, možda sam propustio bitnu informaciju. I tako naš mozak koji ne voli nedovršene stvari stvara ovisnost o stalnoj prisutnosti na društvenim mrežama.

U poslovnom smislu, društvene mreže imaju mnogobrojne prednosti, ali problem se javlja kad im počnemo posvećivati previše svog privatnog vremena. S internetom i društvenim mrežama potrebno je napraviti zdraviji odnos u kojem su oni nama sluge, a ne gazde. 

Kako bi to postigli postoje 4 koraka koja nam služe za prekidanje određene navike:

- UČINI DA TI BUDE NEVIDLJIVA - Provjerite sve aplikacije koje su vam nepotrebne kao i one koje plaćate. Izbrišite sve one koje već dugo vremena niste koristili. Vaši zasloni trebaju izgledati što praznije. Ugasite sve obavijesti koje vam inače skreću pažnju i tako ste mobitel/računalo učinili da postane nevidljiv.

- UČINI DA TI BUDE NEPRIVLAČNA - Probajte promijeniti postavke svog mobitela tako da poslije 19h mobitel prebacite u crno-bijeli režim i tako će vam biti manje privlačan.

- UČINI DA TI BUDE NAPORNA - Vrlo vjerojatno vas nervira da se svaki put prijavljujete u aplikaciju, zato je također jedna od metoda da se nakon svakog korištenja neke aplikacije odjavite iz nje kako bi vam svako iduće korištenje stvaralo napor.

- UČINI DA TI NE STVARA ZADOVOLJSTVO - Kada na svaku aplikaciju postavite dnevni limit za korištenje, nakon kojeg ne možete koristiti aplikaciju, mobitel vam automatski prestaje stvarati toliko zadovoljstvo jer postajete svjesniji utrošenog vremena.

Naravno da naviku, koja vrlo često postane ovisnost, nije lako izbaciti ili otkloniti, ali svakako se treba truditi zamijenit ju nečim korisnijim. Obrati pažnju na to koliko boljih stvari propuštaš dok si prikovan uz društvene mreže, iako ti se u tom trenutku čini da imaš vremena za sve što dolazi. 

Znaj da za 10, 15, 20 godina nećeš žaliti jer nisi vidio nečiju objavu, story, status. Nikada nećeš patiti za onim što je bilo ili zbog onog što znaš da će biti - koliko možeš patiti zbog svega što je moglo biti, a nije; zbog svega što je moglo biti, a neće.

Saznaj više!

Blogove koji prate predavanja i radionice u sklopu projekta  “It starts with you” možeš pronaći na našoj web stranici. O svim događajima u Udruzi pravovremeno izvještavamo na Facebooku, Instagramu i LinkedInu, stoga nas zaprati! Ukoliko želiš obogatiti iskustvo studiranja sudjelujući na predavanjima, natjecanjima i projektima iz raznih područja, pretplati se na naš newsletter i redovito prati mail pretinac. 

Ostale objave

07. 02. 2024.

Kako dekorirati svoj životni prostor na studentskom budžetu

Donosimo nekoliko savjeta kako poboljšati svoje okruženje

06. 02. 2024.

PwC je iduće odredište STARTERovog projekta Izlet na buduće radno mjesto!

Pwc je iduće odredište STARTERovog projekta Izlet na buduće radno mjesto, broj mjesta je ograničen!

31. 01. 2024.

Budi što želiš, dođi i TI na karneval!

Saznajte koji hrvatski gradovi organiziraju karnevalske povorke i osigurajte si dobar provod u veljači.

31. 01. 2024.

It Starts With You: zašto uvijek zadatak kojem je rok u ponoć predam u 23:59?

Često odgađamo izvršavanje zadataka do zadnje minute. Je li uzrok tome lijenost, nedostatak samodiscipline ili je možda nešto potp...

Postani članom Udruge putem pristupnog procesa koji se odvija jednom godišnje!

Prijavi se na naš newsletter i među prvima saznaj za studentska natjecanja, projekte i ostale studentske pogodnosti :)

Strateški partneri