eStudent Logo
Donosimo vam 6 ideja za pripremu brzih i ukusnih jela

Donosimo vam 6 ideja za pripremu brzih i ukusnih jela

Autor: Jelena Bekić, 17. 05. 2023.

Bliži nam se ljeto, a s njim i slatki, mali problemi; što jesti po vrućim ljetnim danima, a da je ujedno i brzo za pripremu. Imamo za vas par prijedloga kako u kratkom vremenu napraviti lagani ljetni obrok ili osvježavajuću poslasticu

Ovi recepti idealni su ako želite iznenaditi prijatelje ili obitelj, ali i počastiti sebe u bilo kojem trenutku. Za još više recepata, uvijek možete pronaći inspiraciju i kod Food blogera ili sami smisliti recept koristeći sezonske namirnice, voće i povrće kao što su krastavci, paprike, rajčice, tikvice, jagode, maline, breskve… 

Uz navedena jela možete napraviti i osvježavajuće piće. Preporučujemo da u kalup za led nalijete prethodno iscijeđenu naranču ili bilo što vam padne na pamet, a kad se zaledi ubacite ga u čašu vode i imate piće koje će vas okrijepiti tijekom vrućih dana. 

Piletina s umakom od limuna 

S piletinom nikada ne možete pogriješiti, a lako ju je pripremiti i kombinirati u raznim varijantama. Od sastojaka su vam potrebna pileća prsa, brašno, češnjak, začinsko bilje, maslinovo ulje ili maslac, limun i pileća juha. Zagrijte tavu i maslinovo ulje, a piletinu pecite po 5 minuta s obje strane. Kad bude gotova, u tavu ponovno dodajte maslinovog ulja, začine, juhu i sok od limuna, a može i malo korice limuna. Nakon toga piletinu vratite u tavu i sve zajedno kuhajte oko 10 minuta. Gotovo jelo servirajte uz tjesteninu, krumpir ili rižu.

Nicoise salata

Ova salata je odličan izbor ako ste ljubitelj salata, pazite na prehranu ili jednostavno nemate vremena za pripremu zahtjevnijeg ručka. Vrlo je zasitna i zdrava. Za salatu vam je potrebno: zelena salata, kuhana jaja, mahune, rajčice, krastavci, crne masline, limun, tuna. U maloj posudi dodajte maslinovo ulje, bosiljak, sol i papar, senf, pola limuna, balzamični ocat. Zatim promiješajte i stavite na hlađenje. Operite povrće i poslažite ga na tanjur. Onda dodajte tunu i kuhana jaja. Na kraju sve prelijte s prethodno napravljenim preljevom i dekorirajte s peršinom ili bosiljkom. Dobar tek!

Tjestenina s povrćem

Odabirom ovog jela nećete se pokajati jer se brzo pripremi, ima malo kalorija, a ipak je zasitno. Skuhajte tjesteninu prema uputama na vrećici. Dok se tjestenina kuha, pripremite povrće i zagrijte tavu. U tavu dodajte maslac ili maslinovo ulje, glavicu luka i malo češnjaka. Po želji možete dodati i slanine ili neke posebne začine. Nakon par minuta dodajete povrće. Možete koristiti papriku, šparoge, mrkvu, brokulu, tikvice, grašak i slično. Kad povrće omekša, sve zajedno začinite i nakon par minuta dodajte vrhnje za kuhanje. Na kraju dodajte tjesteninu i sve zajedno promiješajte, a jelo pospite parmezanom ili poslužite po vašoj želji. Ako nešto od navedenog povrća ne volite, slobodno izmijenite recept i uživajte u slasnom obroku. 

Crumble od šumskog voća

Crumble je slastica koja može poslužiti i kao doručak. Od sastojaka vam je potreban maslac, brašno, zobene pahuljice, šećer, cimet, šumsko voće. Prvo sjedinite maslac, šećer, brašno i zobene pahuljice. Kada se smjesa ohladi, usitnite je u mrvice. Zatim pripremite šumsko voće u koje dodajete šećer i cimet. U posudu za pečenje poslažite voće i mrvice, pa pecite na 180 stupnjeva, 45 minuta. Možete ga poslužiti sa sladoledom, voćem, šlagom ili bilo čime što volite.

Smokve u prošeku

Smokva je mediteranska voćka koja je bogata vitaminom B i slovi kao jedna od najzdravijih voćaka. One su svakako odličan desert, ali kad ih pomiješate s vinom oduševit ćete svoje nepce! Za pripremu ovog sočnog deserta potrebno vam je svega 15 minuta, a uz navedene glavne sastojke potreban vam je i mascarpone sir, keks po izboru (možete i sami napraviti biskvit), šećer i cimet. Smokve kuhajte u vinu oko 10 minuta, a možete dodati i malo meda. Izvadite ih kad omekšaju i stavite na hlađenje. 

Kremu pripremite od mascarpone sira, cimeta i šećera tako da sve zajedno zamutite i na kraju u smjesu dodate vrhnje za šlag. Servirajte ih u čaši tako da na dno stavite keks, dodate kremu i sve prelijete s ukusnim smokvama i prošekom. U ovom desertu ne uživaju samo ljubitelji vina i smokvi, pa zato požurite na brzu pripremu i još bržu degustaciju. 

Krema od jogurta

Laganu kremu od jogurta možete poslužiti samu, ali i kombinirati dodavajući razno voće. Također, iz ovog deserta možete napraviti i brzi kolačić - jogurt kocke, tako što ćete u kalup poslagati kekse na dno i na vrh kreme, pa ostaviti da prenoći u zamrzivaču. Od sastojaka vam treba voćni jogurt, vrhnje za šlag, želatina, vanilin šećer. Prema uputama na vrećici pripremite želatinu, a nakon što napravite šlag, u njega dodajte jogurt i želatinu. Na kraju sve zajedno miješajte dok ne dobijete kompaktnu smjesu. Uživajte u aromatičnom desertu!

Saznajte više!

Na našoj web stranici pronađite još više zanimljivih blogova i pročitajte članke vezane za aktualne projekte. Sve informacije možete pratiti i putem Facebooka, Instagrama i LinkedIna. Prijavom na newsletter saznajte najnovije vijesti i popratite zanimljive događaje Udruge.

Ostale objave

10. 06. 2023.

Zamjena za more: ljeto u Zagrebu i ove godine pune brojni festivali

Ljetni dani u Zagrebu neće biti dosadni pa i ako ne ideš na more, imati ćeš priliku opustiti se na brojnim festivalima uz dobru hr...

09. 06. 2023.

Održana je završnica LUMEN platforme - jednog od najduljih i najvećih i studentskih natjecanja u regiji!

Nakon gotovo šest mjeseci intenzivnog rada na svojim projektima, natjecatelji su dočekali i službenu završnicu LUMENa

04. 06. 2023.

Osvježenje za nadolazeće ljeto: top 5 ljetnih bezalkoholnih koktela

Donosimo ti pet bezalkoholnih osvježavajućih koktela koji će ti obilježiti ovo vruće nadolazeće ljeto i koji će ti upotpuniti užit...

31. 05. 2023.

Završetak projekta It starts with you: osnaživanje kroz prepoznavanje i prevladavanje starih ovisnosti

Edukativni projekt It starts with you kojeg organizira tim Evaluacije unutar studentske udruge eSTUDENT službeno je završio poslje...

Postani članom Udruge putem pristupnog procesa koji se odvija jednom godišnje!

Prijavi se na naš newsletter i među prvima saznaj za studentska natjecanja, projekte i ostale studentske pogodnosti :)

Strateški partneri